Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Nooit vroegen ze mij: “Wie wil je zijn?”

Goed bezig

Steven Depolo, ‘Good Job’.

Wat wil je later worden? Hoe vaak heb je die vraag gekregen tijdens de vele lesuren die je in je leven hebt gevolgd? Op de basisschool, waarop antwoorden als voetballer, prinses en vliegtuig werden gegeven. De middelbare school, waar je antwoorden gaf als arts, kunstenaar of iets in de economie te willen gaan doen. En op je beroepsopleiding, waar timmerman, evenementen coördinator of wetenschapper uiteindelijk de rol bleken te zijn die jou het meest op het lijf passen. Telkens weer gaat de vraag uit van het idee dat een school opleid tot een beroep. Maar is dat wel juist?

Werk

Natuurlijk is werk in het latere leven belangrijk. Voor veel mensen bestaat het dagelijks leven vooral uit werken. Waarom? Omdat er geld op de rekening dient binnen te komen om te kunnen leven. Drinken, eten, een dak boven je hoofd. Door je in te zetten om onze georganiseerde samenleving leefbaar te houden, kun je voor al die voorwaarden voor het leven zorgen. Daarvoor terug krijg je vrije tijd waarin je zo’n beetje kunt doen en laten wat je wilt, met wie je wilt en zelfs op de tijdstippen die je wilt. Nee, werk is zo erg nog niet. Maar is dat ook waar school toe opleidt?

Opvoeden

Want hoe je het ook wendt of keert, naast werk bestaat het leven vaak uit nog heel wat meer dan je inzetten voor de samenleving. Je hebt ook nog een eigen leven te leiden. Alleen, met vrienden, familie, kennissen en al die andere mensen die je tijdens je leven tegen komt. Een groot deel van hoe je in dat deel van je leven opstelt leer je natuurlijk van je ouders. Opvoeden heet dat. Maar zijn zij de enige die dat kunnen en behoren te doen? Wat gebeurt er op die momenten dat je ouders er niet zijn? Wanneer jij op school zit, terwijl zij aan het werk zijn? Is het dan ook niet gebruikelijk om vanuit een breder perspectief te kijken naar hoe je je leven zou kunnen leiden?

Persoon

Waarom vraagt de leraar in de klas nooit eens die andere vraag? Waarom vraagt hij niet wat voor een persoon je zou willen zijn? Door na te denken over die vraag, denk je na over wat jij belangrijk vindt in het leven. En die mogelijkheden zijn eindeloos. Naast werk heb je in de toekomst nog heel wat uren in een dag te vullen. Wat voor persoon wil je zijn, hoe vul je die uren op? Wat kan school daaraan bijdragen zodat je die uren beter, of op een fijnere manier kunt invullen? Wat kan gymnastiek daar aan bijdragen? Of een vak als geschiedenis? Wat verwacht je van talen als Nederlands, Engels, Frans en Duits? Heb je ook iets aan natuurwetenschappen? En kun je naast je major tijdens je studie ook verbreding zoeken in een minor ten behoeve van je persoonlijke ontwikkeling in plaats van je alleen te richten op de wetenschap carrière? Kan school door middel van een simpele toevoeging in vragen niet heel veel meer betekenen voor haar leerlingen en studenten?

Wie wil je zijn?

Wat wil je later worden? Natuurlijk is het een belangrijke vraag. Maar is het wie wil ik later zijn niet net zo’n belangrijke vraag? Een vraag die een breder perspectief neemt over waar een school precies toe opleidt? Namelijk het deelnemen aan de samenleving. Een samenleving waar voor een deel van je verwacht wordt dat je werkt. Maar waar voor minstens een net zo belangrijk deel je een invulling geeft aan je rol buiten je werkomgeving. Leer daarom na te denken over wie je wil zijn, naast datgene wat je wil worden. Omdat werk niet het enige en zeker niet het belangrijkste is wat je later zal gaan doen.

Advertenties

Eén reactie op “Nooit vroegen ze mij: “Wie wil je zijn?”

  1. Myriam
    4 februari 2016

    De wereld zou er een pak mooier uitzien mocht die vraag veelvuldig gesteld worden op school

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 februari 2016 door in Leven en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: