Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Aan zijn bezittingen kun je een vluchteling niet herkennen

image

Wel of geen vluchtelingen opnemen? Die vraag verdeeld Nederland in twee kampen. Vaak vreedzaam in discussie, maar soms ontaardend in geweld, probeert iedereen zijn zegje te doen en voor zijn mening uit te komen. Wat mij daarin vooral stort zijn de frames die het debat ontsieren. Vooral de term gelukzoeker is mij een doorn in het oog. Zijn al die mensen alleen maar op zoek naar de snelweg tot rijkdom? Hopen ze op onze kosten een luxe leventje te kunnen leiden? Zitten de echte vluchtelingen gevangen in eigen land terwijl de mensen die hier aan komen hen een slechte naam bezorgen?

Uiterlijk

Wat vooral opvalt, is de fixatie op het uiterlijk van al deze vluchtelingen. Jonge vluchtelingen. Mannen. Jongemannen in de bloei van hun leven, gekleed in dure merkkleding en met de nieuwste iPhones in hun hand. Hier gekomen om van ons belastinggeld een luxeleven te leven. Uit die stereotypering blijkt een enorme afgunst te zijn tegenover deze groep vluchtelingen. De angst is er dat ze hun vrouw en kinderen over laten komen en in de tussentijd het de Nederlandse vrouw het leven zuur maken. Zoals in Keulen. Want, zo is de gedachte, zo zijn alle vluchtelingen toch? Gelukzoekers die de mensen in eigen land een verdomd moeilijke tijd bezorgen.

Inconsequent

Het is een stereotypering die mij stoort. Stoort omdat hij de typering vanaf het begin niet lijkt te kloppen. Sterker nog, hij lijkt geheel inconsequent te zijn. Waarom zou een gelukzoeker zijn geluk in een ver land zoeken, wanneer hij zo’n beetje alles heeft wat zijn hartje begeert? Jongemannen in de bloei van hun leven. Gekleed in nette kleding die zij klaarblijkelijk kunnen kopen. In het bezit zijn van de nieuwste generatie technologische hoogstandjes. En ook nog eens een gelukkig gezinsleven in eigen land hebben. Waarom zouden juist die mannen naar Europa en vervolgens Nederland afreizen? Is er nog iets te wensen, als je alles al lijkt te hebben?

Veilig

Ja, zo lijkt iedereen te willen zeggen. Maar wat dan? Als het niet om het geld gaat. Als de rijkdom al aanwezig is. Als je een gelukkig leven met je familie kan leiden, wat kan je dan nog meer willen? Wat valt er nog meer te wensen dan al die dingen die je leven al tot een gelukkig leven maken? Natuurlijk de belangrijkste voorwaarde om dat leven te kunnen leiden. Je leven. Zou dat niet in al die gevallen de belangrijkste reden zijn om je land te ontvluchten wanneer je alles al hebt? Je eigen veiligheid? Is oorlog ook voor rijke mensen niet een ernstige bedreiging? Of verwachten we dat de rijke bevolking zijn eigen boontjes wel weet te doppen? Nonsens natuurlijk. Ook de welgestelde burger moet zijn leven in oorlogsgebieden vrezen. Juist zij hebben veel meer mogelijkheden om naar een veilig heenkomen te reizen, dan de arme bevolking. Het is dan ook niet gek dat de mensen die naar Europa en Nederland vluchten er goed verzorgd uitzien. Maar over hun veiligheid zegt dat natuurlijk helemaal niets.

Advertenties

Eén reactie op “Aan zijn bezittingen kun je een vluchteling niet herkennen

 1. bigahmed
  14 april 2016

  Dank dank voor je mooie stuk!

  Sommige mensen hebben zo’n vertekend beeld. Dat begrijp ik ook wel. Iedereen kent Rome, Madrid, Parijs, etc…. We zijn er geweest, of kennen het vanuit een boekje of van een film of zo.
  Jordanië en Lebanon kwamen aardig in trek bij de toeristen. En dan was het makkelijk om ‘even’ door te reizen. Maar hoeveel Nederlanders (in dit geval) zijn er daadwekelijk ooit geweest? Het is ‘ver van ons bed’
  De historische steden, Damascus en Aleppo (de 2 oudst bewoonde steden ter wereld), waren tot voor kort hyper ‘modern’! In alles. Prachtige historische gebouwen (Unesco) en ultra modern design. Een paar van de beste universiteiten van het Midden-Oosten. Prachtige winkelstraten, waanzinnige restaurants met terrassen om ’s avonds van de Jasmijn geur, en elkaar, te kunnen genieten.
  Een goede economie, en vrijwel geen werkeloosheid. Mensen werkte, en konden zich inderdaad iets permitteren. Mannen en vrouwen die bijna wekelijks naar de kapper gaan, om er verzorgt uit te zien. Het is (was) daar ook allemaal goedkoper als hier. En mensen zijn zuinig op hun spullen.

  Natuurlijk is het waar, als je geld hebt, kun je vluchten,. Of bij elkaar legt zodat de kinderen kunnen vluchten. Het was in de eerste en tweede wereld oorlog net anders. Het is van alle tijden.
  btw: veel Nederlanders (en Belgen!) weten niet eens meer dat Nederland in een zéér kort tijdbestek 1.000.000 (!!) Belgische vluchtelingen hebben opgenomen tijdens de oorlog.

  Ik las laatst een artikel (op Nederlandse cosmetica site!) dat gemiddelde Nederlander nu(!) 6x per week gaat douchen. 15 jaar terug was dat 3x.
  Gemiddelde in het Midden-Oosten is nu 14x per week, en lag daarvoor hoger. ‘De badcultuur krijgen ze met de paplepel ingegoten’.
  Geen idee of dat helemaal klopt. Maar niet zo gek dat een aantal mensen er verzorgder uitziet.
  Flauw: Maar vraag me ook af welke groep dat gemiddelde zo naar beneden haalt.
  .
  Laten we het ook maar niet hebben over al die volksstammen die naar Canada, Nieuw Zeeland en Australië vertrokken en hier huis en haard achter lieten… volgens mij waren dat gelukzoekers.

  Ik las laatst: ken je geschiedenis! Of vraag het aan je opa en oma!

  Groet Ahmed

  Lots of Love x

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 februari 2016 door in Actualiteit en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: