Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Orgaanklap wordt mijn dood

OrgaanklapVermoord worden vanwege je slechte muzieksmaak? In de Islamitische Staat is dat sinds enige dagen wetgeving. Een 15-jarige jongen had een draagbare cd speler vol met westerse muziek en dat werd hem niet in dank afgenomen. Het gezag pakte hem op, bracht hem naar een rechtbank, die hem vervolgens ter dood veroordeelde. Nu zijn we in Nederland ook niet even blij met mensen die er een afwijkende muzieksmaak op na houden. Er is zelfs een heel item in een goedbekeken tv programma voor nodig om zogenaamde ‘Guilty Pleasures‘ bespreekbaar te maken. Blijkbaar is het erg belangrijk om toch vooral goede muziek te luisteren. Dat open de vraag: wat maakt muziek nu eigenlijk goed?

Aristoteles

Een vraag die de mens al eeuwen bezig houdt en waar geen zinnig antwoord op lijkt te geven. Met al die verschillende muziekstromingen die alle kanten op gaan is het lastig om een theorie te vormen die die veelvormigheid accepteert. Toch is er één die kan werken. Zo stelde Aristoteles dat dingen goed zijn wanneer zij doen waarvoor het gemaakt is. Hij deed dit aan de hand van het voorbeeld van een mes. Waarvoor is een mes gemaakt? Om te snijden natuurlijk. We spreken dan ook van een goed mes, wanneer het mes iets juist weet te snijden. Tip: voor goede messen moet je bij de Albert Heijn zijn.

Orgaanklap

Maar wat betekent dat nu voor muziek? Bijvoorbeeld voor een band als Orgaanklap, Rapper Sjors of Mr. Polska. Een band en artiesten waarvan men het maar raar vindt dat ik er graag naar luister. Om er achter te komen of hun muziek goed is, moeten we bekijken wat ze nu eigenlijk willen bereiken. Alle drie zijn ze uit op één ding: een mooi feestje bouwen met mensen die hun muziek waarderen. En warempel, dat lukt ze alle drie. Muziek geslaagd dus. Voor buitenstaanders wellicht wat lastig te accepteren. Voor die mensen geldt: je hoeft het niet te luisteren. Toch?

Moraal

Zo simpel is het echter niet. Sommige mensen stellen dat muziek een bepaald doel heeft dat universeel is. Een doel dat je niet voor jezelf kunt bepalen, maar dat een vast gegeven is. Muziek moet een bepaalde weerspiegeling zijn van de samenleving waarin zij tot stand komt. En alleen die muziek is het waard om beluisterd te worden. Zie hier de Islamitische Staat. De redenatie is dat westerse muziek van ongelovigen komt. Alles wat ongelovig is, is verkeerd. Wie heult met de vijand, is er zelf één. En die moet dus dood. Voer vervolgens een verdachte als de bovenstaande jongen in en het ‘recht’ komt er vanzelf uitrollen: onthoofden.

Westers

Nu zou je kunnen zeggen dat deze theorie uit een barbaarse wereld komt. Het is een ver van ons bed show, die hier nooit zal voorkomen. Toch is niets minder waar. Goed, dat doden zal wel meevallen, maar muziek maken die een wanorde van de samenleving weerspiegelt is ook volgens westerse denkers ongeoorloofd. Iets waar we tegen moeten strijden, zie Roger Scruton. Volgens Scruton is alleen klassieke muziek zo verfijnd, dat het het mooie uit onze samenleving weerspiegelt. Namelijk orde, dat weerspiegeld wordt in harmonie, ritme en melodie. Alleen iets dat klassieke muziek weet te bewerkstelligen. Om die reden is het de enige muziek die het waard is te beluisteren. Weg dus met westerse, met name pop-, muziek.

Dood

Natuurlijk is dat een oversimplificatie van Scrutons theorie. Een theorie die filosofisch gezien goed onderbouwd is en verwijst naar allerlei bronnen waar we het in de westerse wereld overduidelijk eens mee zijn. Echter bevalt de conclusie niet. Een conclusie die niet recht doet aan wat muziek nog meer kan zijn. Kom dus maar weer terug met die popmuziek. En met Orgaanklap. En Rapper Sjors en Mr. Polska. Want die artiesten zijn wel degelijk het beluisteren waard. Zelfs als dat mijn dood moet worden. Liever dat, dan met de 5de van Beethoven het graf in gedragen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 februari 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: