Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Werken naast je studie? Doe normaal!

PersoonlijkNog even terug naar de Metro. Eén van de weinige reacties online op Metro zelf dat ik voor deze krant gaf, was er één van ongeloof. Twaalf en een half jaar in dienst op jet dertigste? Werken vanaf je zeventiende? Bij één en hetzelfde bedrijf? Dat kan toch helemaal niet?! Dat is zoiets als vacatures online zetten voor twintigers waarin gevraagd wordt naar minimaal tien jaar relevante werkervaring. Nu zal ik de eerste zijn die vind dat het de normaalste zaak van de wereld is. Toch is er wel iets voor te zeggen, dat werken op jonge leeftijd.

Studie

Zeventien jaar was ik dus, toen ik ging werken bij V&D. Op de Schoolcampus. Helemaal mijn ding. In een te strak t-shirt, pompende muziek van tv zender TMF en in relatieve vrijheid qua werk, meisjes van mijn leeftijd een toffe agenda aansmeren. Zowel vanuit V&D als mij beviel onze samenwerking goed. Zodoende kreeg ik een nieuw tijdelijk contract, dat enkele jaren later omgezet werd in een vast dienstverband. Ik vond het prima. Natuurlijk was het jammer dat ik het voetbal op zaterdag op moest geven. Aan de andere kant kon ik zo wel alle leuke dingen naast mijn studie bekostigen. Eerst nog enkele jaren gymnasium, vervolgens twee afgebroken HBO studies om uiteindelijk twee papiertjes aan de universiteit te behalen. En daarnaast heel wat over het bedrijfsleven te leren. Dat is wel wat anders dan het spelen van een superdude of sugarbaby.

Sugarbaby

He wat?! Superdudes en sugarbabies? Waar gaat dat heen? In een wereld van markt en strijd is tegenwoordig alles te koop. Zo ook het gezelschap van een jonge dame of heer. En laat studeren nu net een steeds duurdere hobby blijken te zijn. En dus ziet SeekingArrangement.com, een site die bemiddelt tussen vermogende mannen en vrouwen en jongeren die geld zoeken, het aantal mensen dat een sugardaddy of mom zoekt stijgen. Gezien een interview in Algemeen Dagblad is dat niet vreemd. Zo verdient de 21-jarige Betty Boop drieduizend euro per maand. Inmiddels is het voor Boop een fulltime business. Eén die goed is te combineren met haar studie. Voor zo’n bedrag moest ik in mijn eerste jaren bij V&D een heel jaar werken.

Competenties

Toch zou ik niet willen ruilen. Natuurlijk, het loon klinkt heel verleidelijk. En ja, ik denk dat je met heel wat interessante mensen in contact komt. Goede gesprekken, binnen geloodst worden op plekken waar je anders nooit komt. Maar werken bij V&D, dat was voor mij toch echt iets unieks. Iets dat mij heel veel heeft gebracht. Zo heb ik geleerd waar mijn sterktes en zwaktes liggen. Weet ik dat ik het fijn vind om leiding te geven aan mensen. Heb ik mogen ervaren op welke manier ik dat wil doen. Door te zien hoe anderen dat deden. En door zelf het vak uit te oefenen. Zo weet ik ook dat ik met humor en goede gesprekken veel weet te bereiken. Bij en voor mijn collega’s. Ik ben erachter gekomen dat ik geen generalist ben. Geen specialist op één vakgebied, maar graag excelleer op meerdere vlakken. Cijfermatig ben ik bovengemiddeld, zonder dat ik daarbij de factor ‘mens’ uit het oog verlies. Maar zelfs dat allemaal is niet wat ik werkelijk belangrijk vond aan die twaalf en een half jaar V&D.

Persoon

In die jaren heb ik mij namelijk ontwikkeld als persoon. Ik kwam bij V&D binnen als een groentje in de mensenwereld. Iemand die wel een hoop kennis had, maar nog geen idee had wat hij daarmee aan moest. Dat veranderde in korte tijd. Ik leerde bij V&D al snel liefde kennen. Een vriendin, een mooie vriendengroep, duiken in literatuur, muziek en film. Het omgaan met een pallet aan verschillende mensen. Uit achterstandswijken, toeristen, mensen met een handicap, klanten waar ik uren mee filosofeerde, iemand die zomaar een praatje kwam maken. Iets dat ik voor mijn zeventiende nooit zomaar gedaan zou hebben maar dat ik nu één op één aan V&D verbindt. Had dat ergens anders niet gebeurd? Ongetwijfeld wel. Maar juist omdat het bij V&D gebeurde, maakt dat bedrijf zoveel bij mij los. En niet alleen bij mij, maar bij een ieder die er gewerkt heeft. Of dat ons ook gelukt was als superdude of sugarbabe? Ik heb geen idee. En ik hoef het niet te weten. Want die twaalf en een half jaar was het allemaal meer dan waard.

Advertenties

Eén reactie op “Werken naast je studie? Doe normaal!

  1. Susan
    22 februari 2016

    Een bijbaan kan je veel opleveren inderdaad. Ik begon met een zaterdagbaantje op mijn vijftiende, in een dierenwinkel. En ondanks dat ik maar een verlegen meid was, moest ik wel met mensen praten. Ik ben door mijn bijbaantjes meer uit mijn comfortzone geduwd dan waar dan ook. En het kan er ook erg gezellig zijn. Met de juiste collega’s maak je een hoop nieuwe vrienden.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 februari 2016 door in Leven en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: