Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Alsof we de harde kernen van Ajax en Feyenoord bij elkaar zetten

IMG_20160223_130835Ergens aan het einde van het jaar verdwijnt het oude kantoor van de belastingdienst in Utrecht. Het maakt plaats voor vijfhonderd nieuw te bouwen woningen en appartementen. Oplevering ergens in 2018. Zo’n duizend nieuwe medebewoners, recht tegenover ons appartement. Voornamelijk bestaande uit studenten en starters. Het zal deze buurt goed doen. Vrijwel iedereen is voorstander van het plan. Hoe anders is dat op plekken waar honderden asielzoekers een woning tegemoet zien. Ideeën voor opvang worden weggehoond. Niemand ziet hun komst zitten. Terwijl zij toch minstens net zoveel recht hebben om te leven als die studenten en starters die hier tegenover mij komen wonen. Waar gaat het mis?

Utrecht

Duizend nieuwe bewoners. Voor een stad als Utrecht is dat natuurlijk peanuts. Alleen al de sneltreinvaart waarmee de sloop aanvangt, de bouw voortgang krijgt en de inkt onder de huur- en koopcontracten al bijna gedroogd is. Vergeleken met de moeite die het kost om enkele duizenden asielzoekers over heel Nederland te verspreiden blijken we voor onze eigen bevolking koste nog moeite te sparen snel iets te regelen. Hoogst noodzakelijk. Want woningen voor studenten en starters zijn schaars in Utrecht. Dat betekent natuurlijk niet dat de opvang van asielzoekers minder noodzakelijk is. Toch lijken we ons daar kosten en moeite te willen besparen. Zie bijvoorbeeld het beleid van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.

COA

Dat beleid is erop gericht zoveel mogelijk asielzoekers bij elkaar te brengen. Want, goedkoop, veilig en praktisch. Maar niet in de grote, rurale gebieden. Nee, al deze asielzoekers stopt men op plekken waar ze ver van de drukke samenleving verwijderd zijn. In plaats daarvan krijgen dorpen te maken met grote groepen nieuwkomers. Dorpen waarom soms minder dan duizend mensen wonen die, al dan niet tijdelijk, anderhalf keer zo groot worden qua inwoneraantal. Met mensen die heel anders denken, anders met elkaar omgaan en daarbij uit gebieden komen waar een ieder een trauma aan over zou houden. Daar zijn kleine dorpen op tegen. En geef ze eens ongelijk. De hele dynamiek die het dorp zijn identiteit geeft, slaat men met één klap weg. Geen wonder dat men zich zorgen maakt. Misschien niet eens zo zeer over de veiligheid, of de werkbaarheid van de opvang, maar toch vooral over het eigen dorpsgevoel.

Voetbal

Het is alsof we de fanatieke aanhang van Feyenoord supporters in hetzelfde vak als de fanatieke aanhang van Ajax zetten. Op een tribune van een amateurclub. Met tussen beide enkele professionals die de orde en veiligheid moeten bewaren. En maar hopen dat het goed komt. Wat natuurlijk niet gaat gebeuren. Deze twee groepen begrijpen elkaar niet. En hoeveel je ook benadrukt dat er niets hoeft te gebeuren, dat er voldoende aandacht is voor beide sympathieën en dat er altijd van de hulpdiensten gebruik gemaakt kan worden, de kans dat de vlam in de pan slaat is ontzettend groot. Dus nemen mensen het heft in eigen hand. Ze protesteren. En komen met mogelijk andere oplossingen.

Kleinschalig

Zoals kleinschalige opvang. Geef ons honderd vluchtelingen en we zorgen met ons gehele dorp dat deze mensen rustig hun procedure kunnen uitzitten. Verdeel de andere vierhonderd al naar gelang de grootte van andere dorpen en steden. Zo kunnen gemeenten hun taken aan, maakt niemand zich ongerust over een invasie van andersdenkenden en ontstaat er draagkracht voor opvang. Helaas lijkt het COA er niet aan te willen. Niet praktisch, lastig om veiligheid voor burgers en asielzoekers te garanderen en onder andere daarom duurder dan gepland. Maar is dat niet juist het punt? Dat we best bereid zijn om iets meer te betalen, wanneer dat ieders veiligheid en werkbaarheid van plannen ten goede komt? Durf de regie los te laten. Geef gemeenten ruimte om eigen initiatieven uit te rollen. En kijk vervolgens wat de rol van het COA daarin moet zijn. Ongetwijfeld dat die manier van werken voor veel meer draagkracht voor opvang van asielzoekers kan rekenen.

Advertenties

Eén reactie op “Alsof we de harde kernen van Ajax en Feyenoord bij elkaar zetten

  1. Myriam
    24 februari 2016

    Hoe er met die mensen wordt omgegaan, vreselijk. En wat een idee om ze in kleine gemeenschappen te plaatsen en groupe….vragen om problemen

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24 februari 2016 door in Actualiteit en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: