Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Top 10 films 2015

LobsterIn alle drukte straal vergeten dat er nog wat lijstjes klaar lagen om gepubliceerd te worden. Waaronder één van de belangrijkste namelijk die van de film top 10. Ondanks dat het niet een bijzonder jaar was qua uitgebrachte films, heb ik toch enkele keren mogen genieten in één van de filmhuizen die Utrecht rijk is.  Hieronder de toppers zoals ik ze beleefd heb!

10. Tu dors Nicole

Ja, ik ben een sucker voor coming of age films. Laat dat nu net het thema van Tu dors Nicole zijn. Het is vakantie in Canada, haar ouders zijn van huis en dus besluit Nicole met haar beste vriendin lekker te genieten. Tot haar broer met band thuiskomt om nieuwe muziek te maken. Daar gaat de zo zorgvuldig geplande vakantie. Hele fijne, naar nihilisme neigende film waar drank, sigaretten, muziek en seks hoog op de agenda staan.

09. Taxi Teheran

Ik ben geen reiziger. Zuid-Europa is mij ver genoeg. Het trekt mij niet andere culturen. Waarom ook, als je leeft in een superieure cultuur waar alles tot in de puntjes geregeld is? Toch sprak Taxi Teheran mij erg aan. Aan de hand van taxi chauffeur Jafar Panahi, tevens regisseur van de film, krijgen we een inkijkje in de Iraanse cultuur plus een stevige kritiek daarop. De film werd in eigen land verboden, maar door Panahi’s nichtje het land uit gesmokkeld. Niet voor niets. Het won in Berlijn de prijs voor beste beste speelfilm.

08. A Girl Walks Home Alone at Night

De Iraanse cinema deed het bij mij goed dit jaar. A Girl Walks Home Alone at Night is een hommage aan de klassieke western gecombineerd met het beste uit decennia vampierfilms. Verwacht een trage film, veel close-ups, mooie vrouwen en angstaanjagende muziek. Geweldige sfeer die deze film weet op te wekken.

07. Amy

Ik kan er nog steeds niet over uit. De Westerse samenleving is de reden dat zoveel grote en minder grote helden het heft in eigen handen neemt. De dood in, welteverstaan. Amy geeft een bijzondere inkijk in het leven van Amy Winehouse. Aan de hand van haar muziek volgen we haar leven van opkomst tot ondergang, ups en downs, waarbij met name de grote schare fans het moet ontgelden. Vanwege de grote sommen geld die men verdiende aan het leedvermaak waar men van genoot, bracht dat haar tot zelfmoord. Zo angstvallig stil heb ik een volle bioscoopzaal nog nooit gehoord.

06. Er ist wieder da

Natuurlijk is er ook ruimte voor lichter vermaak. Er is wieder da lijkt dat in eerste instantie te zijn. Want wie de grootste nazi schurk naar de moderne tijd weet te toveren in een Duitse film, moet het wel heel bont durven maken. Tot dat het besef daalt dat we in een tijd leven waarin nazi sympathieën steeds meer naar de ‘bovenwereld’ dreigen te komen. Er ist wieder da maakt dat pijnlijk duidelijk wanneer echte reacties op Hitlers verschijning laten zien dat ook in Duitsland men zich niet langer schaamt voor racistische opvattingen enzovoorts. Is het einde van eenwording in Europa in zicht?

05. Gluckauf

Ik zei eerder al dat ik niet van reizen houd. Gluckauf is nog zo’n film waar je ontzettend veel van leert zonder naar het exotische zuiden af te reizen. Gesitueerd in Limburg laat Gluckauf zien wat er over is gebleven van de mijnwerkersstadjes in deze zuidelijke provincie van Nederland. Niet veel dus, waardoor men geneigd is tot kleine misdaad die van kwaad tot erger worden. Zo vader zo zoon, kunnen we sinds kort ook wel zeggen.

04. Virgin Mountain

Heerlijk verhaal over het ontdekken van nieuwe verlangens. Fusi, een veertig plusser die te veel kilo’s met zich meesleept, is jarig en krijgt van zijn stiefvader een zetje om het huis te verlaten. Een cursus linedancing. Van persoon die het allemaal wel geloofd tot iemand die de touwtjes in eigen handen neemt. Fusi ondergaat een transformatie waar de wording van een vlinder niets bij vergeleken is. Met ruimte voor dialoog maar vooral heel veel stiltes. Stiltes die in deze film meer zeggen dan woorden.

03. Inside out

Ik houd van goede animatiefilms. En als ze dan één van de lastigste onderwerpen in de filosofie in een duidelijk verhaal weten te gieten, ben ik om. Inside out laat op prachtige wijze zien hoe emoties identiteit vorm geven. Aan de hand van een puberende tiener zien we hoe emoties als angst, verdriet, woede, gelukzaligheid en walging invloed hebben op hoe we denken, wat we doen en hoe dat ons als persoon constitueert. Mooi om filosofie zo uitgelegd te zien worden.

02. The Lobster

Er is geen enkele film die het thema liefde op zo’n vervreemdende wijze neerzet als The Lobster dat doet. De druk die men voelt om een ander te zoeken, het moeilijke samenleven met iemand die wel of juist niet dezelfde interesses deelt, het niet willen meedoen aan wat men van je verlangt. The Lobster geeft een hilarische kijk op onze wereld en hoe we daarin met liefde omgaan. Zonder daarbij ooit moralistisch te worden. Beste romantische komedie ooit gemaakt.

01. La meglio gioventu

Stiekem zet ik een film uit 2003 op nummer één van de lijst van 2015. En dat is geheel geoorloofd omdat deze film afgelopen jaar opnieuw uitkwam door mogelijkheden die er in 2003 nog niet waren. Nee, gelukkig niet in 3D of iMax. Wel opnieuw geknipt, herschikt en gerestaureerd. Wie wat over de Italiaanse geschiedenis van afgelopen eeuw wil weten, moet deze film gezien hebben. Daar moet je wel wat voor over hebben. Zes uur is een lange zit. Gelukkig was de film in twee delen in de bioscoop te zien en kon ik dus twee keer genieten. Nog steeds de moeite van het bekijken waard!

Advertenties

Eén reactie op “Top 10 films 2015

  1. mericuleus
    25 februari 2016

    Fijn lijstje met mooie titels. Dank!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 februari 2016 door in Film en TV en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: