Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Geen reden nodig voor veel bier en muziek

Carnaval, daar begrijp ik dus helemaal niets van. Een beetje verkleden om heel veel bier te kunnen drinken. Waarom is dat in hemelsnaam nodig? Ooit deed ik er een keer aan mee. Samen met een goede vriend verkleed als de Blues Brothers. Lekker simpel. Hoed, zonnebril en gaan. Daar kwam bij dat wij sowieso al de leukste thuis waren. Succes gegarandeerd. Na twee minuten waren we onze hoed en bril kwijt. Maar ook zonder die verkleedspullen ging het bier drinken gewoon door. En misschien is dat wel de essentie van carnaval. Heel veel bier drinken. Net als ieder ander willekeurig festival dat je bezoekt.

Festivals

Zo zijn er filmfestivals, boekfestivals, sportfestivals, kunstfestivals, bierfestivals en natuurlijk muziekfestivals. Vooral die laatste mag ik graag bezoeken. Alleen bier drinken is ook maar zo… alleen. Nu gaat er altijd een behoorlijke groep vrienden mee en zijn er altijd wel kennissen te vinden. Toch, zonder muziek is een festival maar zo zo. En dat is altijd al zo geweest. Voor wie de geschiedenis niet kent, begin eens bij Woodstock en al die andere Amerikaanse ongein. Muziek en festivals gaan hand in hand met elkaar. Toch is het niet Woodstock waar het begon. Festivals, dat is ingeburgerd sinds het begin van de westerse samenleving. Vooral die oude Grieken konden er wat van.

Geschiedenis

Ja, die oude Grieken dus. Die vierden om de dag een ander festival. Ter ere van één van de goden. Of een overwinning op het slagveld. Of gewoon, omdat het kon. Alcohol was in die tijd niet aan te slepen, zo’n vijfhonderd jaar voor Christus. De volgende dag de kater uit het hoofd werken, om vervolgens weer iets te vieren met dagenlang muziek, theater, kunst en alcoholische versnaperingen. Wat moet doet een mooie tijd zijn geweest. Goed, ze hadden dan geen Editors, LCD Soundsystem of New Order. Maar met voldoende bier op gaan ook mindere artiesten vanzelf goed klinken. Niet alleen in het oude Griekenland. Ook de Romeinen wisten van wanten. Ze namen de cultuur van alcohol, muziek, theater en seks gewoon mee. Ja, festivals waren in de Klassieke Oudheid al hip and happening.

Eren

Toch is er een groot verschil tussen festivals toen en nu. Toen was er een duidelijke aangelegenheid om iets te vieren. Het eren van een bepaalde god, een overwinning op het slagveld of om het vieren zelf. Tegenwoordig is dat heel wat onduidelijker. Waarom gaan we met z’n allen naar Pinkpop of Lowlands? Ja, de muziek en de drank zelf is natuurlijk een mooi goed. Toch lijkt het allemaal een beetje een slap aftreksel te zijn voor het waarom we met z’n allen samenkomen. Er is geen bindende factor. Niets dat ons allen samenbrengt. Zelfs carnaval heeft meer inhoud dan Best Kept Secret of Down the Rabbit Hole. En dat is merkwaardig.

Kapitalisme

En toch. Ook bij carnaval zal een groot deel van de vierders niet langer weten dat het gaat om de introductie van de vastenperiode tot aan Pasen. We hebben de traditie geïncorporeerd, zonder dat we nog de inhoud er van weten. Iets waar tegenwoordig lustig gebruik van wordt gemaakt. Door de commercie, zegwel kapitalisme. Alles van ‘waarde’ is ontmanteld, alleen de gebruiken doen we nog. En dus sluiten we ons ieder jaar weer massaal aan bij een horde feestende mensen die zich in Brabant, Limburg, Landgraaf, Biddinghuizen, of op één van de vele andere locaties bevindt. Nu is er niets mis met een beetje geld verdienen. Maar zou het niet mooi zijn als we op al die feestelijke evenementen ook daadwerkelijk iets te vieren hebben? Bijvoorbeeld onze democratie, vrijheid of veiligheid. Of hebben we die reden al? Namelijk de druk van ons sociale werkleven even te ontzien, om na een weekend vol bier en gezelligheid weer netjes in de pas van de samenleving lopen. Of is dat een te pessimistische kijk op wat we doen wanneer we naar festivals gaan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 maart 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: