Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Doe eens hip, ga bowlen

Bowlen

Christiano Betta, ‘Avondje bowlen

Bowlen, is dat een sport? Volgens de kenners in ieder geval wel. Ooit vertelde een klasgenoot mij over zijn sport. Bowling. Hij legde haarfijn uit waarom je het als een sport moet zien. Iets met concentratie, oefening en beheersing. Het zal allemaal wel, dacht ik. Ik beoefende de ‘sport’ zo’n éénmaal per jaar. Zeker was wel dat ik enige aanleg had. Net als mijn leven belande de bal vaak in de goot. Ik kan me dus wel iets voorstellen van bowlen als sport. Concentratie, oefening en beheersing. Drie dingen die ik mis. En waarom ik dus blijkbaar ongeschikt ben voor deze sport. Dat wil niet zeggen dat ik er geen plezier aan beleef. Nee, bowlen is één van de leukste dingen om te doen.

Schoeisel

Het begint al met het schoenen aantrekken. Of beter gezegd: wie heeft de meest stinkende sokken. Ik probeer nog altijd nog even snel te wisselen van sokken. Zodat ik in ieder geval fris begin. Dat is vaak lastig zat. Enige bieren zitten er al snel in voordat we aan dit avontuur met ballen beginnen. Maar met die sokken valt het gelukkig nog wel mee. Maar dan moet er gekozen worden voor schoenen. Schoenen waarmee je een gedeelte van de baan mag betreden. Schoenen die al duizenden anderen voor je hebben aangetrokken. Ergens heeft dat iets erotisch.

Scorebord

Vervolgens mag je doorlopen en plaats nemen aan de bar. Iedere bowlinghal zit namelijk altijd rammetje vol. En dus mag je even wachten. Onder het genot van, jawel, bier. Even checken wat die corpsballen links van je doen. En zie je daar rechts een lekker kontje? Wanneer je mag plaatsnemen bij je baan begint het mooiste. De namen uitkiezen voor het scorebord. Voor de meeste mensen geldt, afkorten die handel. Sommigen hebben een unieke bowlingnaam. Anderen kiezen voor een leuke spelling van de eigen naam. Eigenlijk maakt het dus niet zoveel uit wat je doet. Als je dan eenmaal begonnen bent, geeft dit bord leiding aan de avond. Want wie wint, die kan zich voor onbepaalde tijd bowlingkampioen van de groep noemen. Tip: let tussen het bowlen door ook op de supervette animaties die voorbij komen.

Gooien

Als alle voorpret voorbij is, kan het echte werk beginnen. De bal gooien. Die je nog wel eerst even moet kiezen. Iedereen heeft zijn eigen favoriete bal. De afstand van de drie gaten, de zwaarte en natuurlijk de kleur geven je een gevoel of het wel of niet wat gaat worden met jouw worp. Belangrijk om de juiste keuze te maken en hier niet vanaf te stappen. Ook niet wanneer het even tegenzit. Veel wisselen van ballen maakt je alleen maar onzeker. Kies één keer en blijf daarbij. Monogamie in het bowlen is een hele belangrijke waarde. Als je dan je keuze hebt gemaakt, is het tijd om te gooien. Gooien die je het liefst zo hard mogelijk. Maar wel geconcentreerd. En beheerst. Niemand wil dat de bowlingbal stuiterend over de baan gaat. Niemand wil dat die bal op iemands anders baan terecht komt. En helemaal niemand wil dat je achteruit in het gezicht van degene die achter je staat te filmen gooit. Rustig aan dus!

Not done

Natuurlijk zijn er ook enkele regels bij bowlen en het is wel zo fijn als je je daar aan houdt. Ten eerste niet gooien als het je beurt niet is. Het lijkt simpel, maar hier gaat het heel vaak fout. Bijvoorbeeld omdat de baan nog niet gereed is. Of omdat iemand voor jou een strike in de tiende ronde gooide en dus nog een keer mag. Daarnaast is het verboden om de voorste pion niet om te gooien. Als dat niet lukt ben je echt een idioot. Ook het oplopen van de baan om van dichterbij te kunnen werpen is niet leuk. Behalve wanneer je dat met al je bowlingpartners afspreekt, zodat iedereen gelijke kansen behoudt. Als laatste kun je beter niet met twee ballen tegelijk gooien. Het schijnt dat ze uit elkaar spatten wanneer ze hard tegen elkaar komen. Mogelijk is dit een bowlingmythe. Ik heb het in ieder geval nog nooit meegemaakt.

Afsluiting

Als de tijd gekomen is om te gaan, vergeet dan niet even een printje van het scorebord te vragen. Vrijwel iedereen vergeet het, maar dat kan dus vaak gewoon. Overigens wil je dit niet als je laatste bent geworden. Wat je ook niet moet vergeten is je schoenen om te wisselen. De avond zelf denk je dat die hippe bowlingschoenen je kans op avontuur zullen vergroten. De dag daarna denk je daar heel anders over. Wie veel op bowlingschoenen heeft gelopen, weet wat ik bedoel. De afschuwelijke pasvorm is nummer één oorzaak van blaren en loshangende vellen. Geen goed idee dus. Check voordat je deur uitgaat ook even of iedereen mee is. Soms wil er iemand achterblijven in het zwarte gat aan het einde van de bowlingbaan omdat hij wilde weten wat daar zat. Helemaal compleet? Dan is het tijd om te gaan en in bed nog even lekker na te genieten van die fijne avond die je hebt gehad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 maart 2016 door in Leven en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: