Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Soulwax maakt de film Belgica tot waar spektakel

Belgica“Kijk, deze film is voor jullie gemaakt.” Met ons speciaalbier in de hand weten we waar de medewerker van de bioscoop op doelt. We gaan naar de film Belgica. Een reis rondom het ontstaan van een feestcafé. Gebaseerd op het beruchte, Gentse café de Charlatan. Met de muziek van Soulwax als soundtrack waarop je je als kijker laat meevoeren in het feestgedruis. Een film waarbij de lijnen pep harder gaan dan de beats. Een film waarbij het bier rijkelijker vloeit dan de barman tappen kan. Een constante adrenalinekick die je tot na de aftiteling bij blijft. Belgica is een instant classic als het om het weergeven van een partygevoel houdt. Zien dus.

Charlatan

Er is ook nog een verhaal. Over broederliefde, familie en vriendschap. Ingebed in de film komen deze thema’s aan bod. Ze bepalen echter niet de film zoals dat in eerdere films van regisseur Felix van Groenewegen wel het geval was. Losjes gebaseerd op de Charlatan zien we hoe café Belgica veranderd van stamkroeg tot klein poppodium waar alles kan en mag. Seks, drugs en rock-‘n-roll. Gepaard daarmee ook de moeilijkheden waarmee de twee leidinggevenden maar toch vooral ook broers te maken krijgen. De één serieus betrokken, de ander die het meer als een uitlaatklep ziet voor het burgerlijke leven dat hij leidt. Dat leidt tot conflict. Dat ziet de kijker. Maar bovenal hoort hij dat ook terug in de muziek.

Soulwax

Ze leken van de aardbodem verdwenen. Er waren wel optredens als 2ManyDjs over de hele wereld. Daarnaast kwam vorig jaar een lang geleden begonnen project dan eindelijk uit op plaat. Maar met de eigen band leken de boers Dewaele een beetje te tobben. De Belgische formatie schijnt druk bezig te zijn met nieuw werk. Dat weerhield het centrale duo achter Soulwax er niet van om de productie van de muziek voor Belgica op zich te nemen. Niet zonder succes. De muziek smelt samen met beeld en verhaal. Zelfde tempo, zelfde energie en waar tekst aanwezig is vertelt die tekst het verhaal dat je voorbij ziet komen. Er is aandacht aan besteed. Heel veel aandacht.

Veelzijdigheid

Dat zie je meteen terug op de credits van de plaat. Hoewel er vijftien verschillende bandnamen genoemd zijn, blijkt achter iedere act Soulwax zelf te zitten. Ze bedachten de bandnamen, schreven er een geschiedenis omheen, produceerden de muziek en speelden een groot deel van de nummers zelf in. In plaats van muziek uit te zoeken bij de beelden, is het er voor gemaakt. Vandaar dat het samengaan zo goed lukt. Ook zonder beeld is de muziek prima te beluisteren. De opbouw die in de film aanwezig is, is terug te horen op de plaat. Dat maakt de plaat dan ook een fijne luisterplaat. Gevoelige nummers worden afgelost door lekkere dancetracks, die op hun beurt weer worden opgevolgd door rauwe rock. De veelzijdigheid van de plaat is kenmerkend voor wat er in Belgica gebeurt. Maar bovenal is het kenmerkend voor de veelzijdigheid van de band Soulwax. Die veelzijdigheid maakt de film Belgica uiteindelijk tot waar spektakel.

Advertenties

Eén reactie op “Soulwax maakt de film Belgica tot waar spektakel

  1. Veelschrijver
    15 maart 2016

    Belgica. Fantastische film over een legendarisch café. Fantastische muziek. De film en muziek davert nog door mijn lijf. Lang geleden dat ik nog zo een roes had na het zien van een film.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 maart 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: