Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Durf te mislukken

Mislukken

Justin Knecht, ‘Courage to fail

Met enige regelmaat lees ik de lezerscolumn in de Metro. Wanhoop, intieme momenten, scherpe observaties. Deze columns geven een dwarsdoorsnede van ‘de stand van Nederland’. Zo ook de krant van gisteren. Het stuk van Boanna toont een mooie observatie over mede busreizigers. Meer in het specifiek die van een treurige man van middelbare leeftijd. Wat is zijn verhaal? Boanna vult het zelf in. Midlife crisis, dromen niet nagejaagd. Het is voor haar een inspiratie. Om datgene wat ze nu hoopt wel te doen. Zodat zij over tientallen jaren niet hetzelfde in de bus zit. Maar is die redenatie wel terecht?

Uiterlijk

Onder de column volgen al snel de reacties. ‘Beoordeel mensen niet op het uiterlijk’ en ‘hoe kun jij nou weten wat er met die man is’? Terechte reacties, op een even terecht stuk. Dichterlijke vrijheid heet zoiets. Wat je ziet en niet weet, kun je zelf invullen. Zonder dat de persoon daar enige schade door lijdt, schrijft Boanna een column over de dromen van jonge twintigers. Dromen die zij achterna willen jagen. Om niet treurig te eindigen in een relatie die je niet zint, werk waar je geen voldoening uit haalt en spijt hebt van je verkozen pad. Maar zou dat ook de reden zijn van zijn treurige gezicht? Zou het najagen van dromen niet hetzelfde teweeg brengen?

Mislukken

Ik schreef een tegenreactie, hier te lezen op de site van Metro. Wat als deze man nu wel zijn dromen heeft gevolgd. Dromen waarvoor hij veel heeft moeten opgeven. Niet getrouwd, diverse mislukte relaties, geen kinderen, geen baan. Allemaal omdat hij altijd heeft proberen te doen wat hij wilde. En waarin hij heeft gefaald. Het is niet gelukt om dat boek te schrijven, die carrière te bewerkstelligen of de wereld een betere plek te maken. Hoewel hij zijn dromen probeerde waar te maken, is het tegendeel realiteit geworden. Het is allemaal mislukt en daarom zit hij te treuren in de bus. Wat nu als dat zijn verhaal is?

Romantiek

In de column van Boanna lees ik vooral veel hoop en gedrevenheid. Als je je dromen maar achtervolgt, word je vanzelf gelukkig. Opgeven is geen optie, je moet gewoon door blijven gaan. Maar is die gedachte niet al te romantisch? Heeft iedereen dezelfde mogelijkheden om zijn dromen waar te maken? Of moeten we die hoop een beetje temperen? Wat nu als je maar door blijft gaan en droom voor droom in duigen ziet vallen? Is er dan niet iets mis? Of moeten we je dan alsnog een pluim geven? Je hebt het immers toch geprobeerd.

Gauguin

Zo kom ik terug op Paul Gauguin. De schilder die huis en haard achter liet om zijn grote droom, schilderen, waarheid te laten worden. Vrouw en kinderen bleven thuis in armoede achter. Hij werd een gevierd kunstenaar. Hij maakte zijn dromen waar, gaf de wereld iets moois. Maar daar bracht hij ook grote offers voor. Is dat wat een leven gelukkig maakt? En wat nu als hij mislukt zou zijn? Zouden we zijn offers dan ook hebben begrepen? Misschien wel. En misschien zit daar ook wel het belangrijkste punt in dat we moeten maken. Dat we moeten durven mislukken om te slagen in dit leven. Dat het er niet toe doet wat te er van maken. Maar dat we iets proberen. Of ben ik nu ook al te romantisch over hoe een goed leven te leiden? Omdat ik zelf een grote mislukkeling ben.

Advertenties

5 reacties op “Durf te mislukken

 1. de Ballonnendoorprikker
  18 maart 2016

  Dag Niels,
  Goed stuk. Dromen najagen, talenten benutten en succes hebben. Een populair rijtje tegenwoordig. Succes hebben is een gevolg van je inzet en als je geen succes hebt, dan ben je ook verantwoordelijk voor je eigen falen. Is dat niet de manier waarop er tegenwoordig wordt gedacht. Naar aanleiding van de nadruk die wordt gelegd op talent en talent dat benut moet worden, schreef ik vorig jaar een stukje waarin ik de vraag stelde: en wat als je het talent hebt om te mislukken?

  http://ballonnendoorprikker.nl/2015/10/27/talentontwikkeling/

  Liked by 1 persoon

 2. Roos
  18 maart 2016

  Niks mis met een romantische levenshouding. De romantiek was overigens een periode van mentale depressie, en ikzelf ben meer een romanticus in de melancholische zin van het woord. ‘Durven mislukken’ is natuurlijk een gevoelig punt. Immers, niemand wil een mislukking zijn, ieder wil in bepaalde mate succes ervaren.
  Overigens, dat projecteren wat Boanna doet, doen wij dat niet allemaal soms? Even fantaseren over hoe iemand anders leven is? Misschien heel mooi, misschien heel droef, maar even een vlucht uit je eigen wereldje, even een glimp van een ander leven zien… Daarom lees ik ook graag (fantasy)boeken, om even weg te zijn uit mijn eigen leven en me te verliezen in de wereld van een ander. Misschien is dit wel iets gelijksoortig. 🙂

  Liked by 1 persoon

  • de Ballonnendoorprikker
   24 maart 2016

   Dag Roos,
   Stel dat bij iedereen alles zou lukken. Zouden we dan weten wat lukken is? Zonder mislukken ook geen lukken?

   Liked by 2 people

   • Roos
    24 maart 2016

    Heel pragmatisch gezegd, maar wat je niet kent of weet, mis je niet. Dus het zou dan geen issue zijn of (mis)lukken bestaat.
    Overigens ben ik van mening dat niets bestaat zonder zijn (negatieve) tegenhanger. Iets bestaat bij gratie van niets, en vica versa.

    Liked by 1 persoon

 3. de Ballonnendoorprikker
  24 maart 2016

  Dag Roos,
  Inderdaad heeft alles een negatieve tegenhanger. En gelukkig maar, want zou het leven anders niet erg saai zijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 maart 2016 door in Leven en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: