Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Muzikale hoop

JusticeMet een korte tweet maakte Boys Noize het vorig jaar al bekend. 2016 wordt het jaar van de terugkeer van electro op de dansvloer. Welke dansfanaten herinneren 2007 niet, het jaar waarin zo’n beetje alle toffe releases achter elkaar uit kwamen? Het was het jaar dat Daft Punk met een wereldwijde tour het publiek deed verbluffen. In het kielzog van dit duo deed Justice een zelfde truc. In Nederland waren daar vooral de schmutzige zaaltjes waar het ieder weekend weer feest was. Hoogtepunten natuurlijk in Tivoli Oudegracht waar Joost van Bellen met zijn RAUW avonden maandelijks heel wat mensen liet zweten. In Rotterdam was het toenmalige Now&Wow het middelpunt van de hype. In Amsterdam gebeurde het in de Melkweg. Dit jaar kunnen we er weer tegenaan!

 

Tiga

Allereerst met Tiga. Twee weken terug plaatste hij zijn album online. ‘Out now’. De toon is gezet en die is zeker niet verkeerd. Flinke bassen, lekkere groove, hilarische teksten. Eigenlijk is het alsof Tiga nooit is weg geweest. Natuurlijk was hij dat ook niet. Toch leek hij het qua producties even wat rustiger aan te doen. Bugatti was erg tof, maar verder leek hij zich te concentreren op een eigen live act. Eigen hitjes met repeterende beelden. In Berlin een groot succes, in Nederland kwam het iets minder uit de verf. Misschien dat het nieuwe album ook voor de live act wonderen doet?

Boys Noize

Waar Boys Noize precies mee bezig is weet niemand. Dat hij nieuwe tracks uitspuwt alsof het niets kost moge duidelijk zijn. In de afgelopen twee weken verschenen er twee, waarvan één al voorzien van clip. Vorig jaar liet de man uit Berlijn al zien waar hij toe in staat is met zijn RAW plaat. Duistere tracks die af en toe zelfs tot hardcore neigden. Met het werk onder eigen naam gaat hij de vertrouwde tour op. Met daarnaast maatschappijkritische statements ten gunste van acceptatie van homoseksualiteit. Of een album snel volgt is nog even afwachten. Vooralsnog is daar nog niets over bekend. Als hij echter tracks uit blijft spuwen als de afgelopen weken, komt dat vast goed.

Justice

Vorig jaar bevestigde Ed Records labeleigenaar Busy P het al. Justice is in de studio bezig met nieuw werk. Zoals gewoon bij Ed Records blijft men er verder geheimzinnig over doen. Welke richting het album op gaat, we kunnen er alleen naar gissen. Toch, wanneer Boys Noize 2016 markeert als een terugkeer naar de electro is de kans groot dat hij daarmee ook op de Franse sound doelt. Is het te veel hoop, moeten we onze hoop temperen of kunnen we er gewoon vanuit gaan dat het ook vanuit Frankrijk gaat knallen?

Daft Punk

Dat zou ook nog kunnen vanuit de Daft Punk hoek. Het vorige album scoorde hoge ogen, maar deed dat zonder toenadering tot de hardere kanten van weleer. Daar kan volgens één van de inspiratiebronnen wel eens verandering in komen. Begin vorig jaar meldde Paul Johnson al dat de twee Fransen zich op de oude tour begaven. Met werk dat doet denken aan het album Homework kan dat zomaar betekenen dat ook deze twee electro grootheden terugkeren naar het jaar waarin zij hun interessantste werk in een geweldige set aan het grote publiek aanboden. Of dat dit jaar al gaat gebeuren? Niets is onmogelijk. Eén kanttekening: de mannen achter Daft Punk brachten nooit eerder binnen drie jaar een opvolger van het vorige album uit. Maar zeg nou zelf: is het niet verstandig om Get Lucky heel snel te vergeten? Hoe dan ook, ook zonder Daft Punk belooft 2016 een bijzonder mooi muzikaal jaar te worden!

Advertenties

Eén reactie op “Muzikale hoop

  1. Veelschrijver
    21 maart 2016

    Tiga vind ik best ok. Doe me denken aan Orchestral Manoeuvres in the Dark.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 maart 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: