Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De echte moslim bestaat niet

Islam

Hisham Binsuwaif ‘Sheikh Zayed Grand Mosque

Al enige jaren duikelen duiders van het nieuws over elkaar heen. Het moslim-zijn is wel/geen garantie voor het plegen van misdaden en terrorisme. De ene groep ziet in de islam een gewelddadige ideologie. Gehersenspoeld als deze groep gelovigen zijn laten ze een spoor van vernieling achter. De andere groep meldt zich onmiddellijk en stelt dat de daders geen echte moslims zijn. Een echte moslim steelt niet, verkracht niet en moord al helemaal niet, zo luidt het uit dat kamp. Wie heeft er gelijk? Is er een gelijk? Hoe kun je deze patstelling interpreteren? Om te beginnen brengt de “no true Scotsman” drogreden enige duidelijkheid.

Drogreden

De “no true Scotsman” drogreden vindt zijn oorsprong bij de filosoof Anthony Flew. Het is een drogreden die menselijke neiging illustreert te proberen een vooroordeel over een bepaalde groep zaken vol te houden wanneer een anomalie zich voordoet. Flew doet dit aan de hand van een Schot die in een krant leest dat er in Engeland een verkrachter voor de zoveelste keer heeft toegeslagen. De lezer stelt: “Een Schot zou dat nooit doen.” De volgende dag leest hij wederom de krant, waarin staat dat een Schotse man is opgepakt nadat hij meerdere verkrachtingen heeft bekend. Nu stelt de lezer dat dit niet om een echte Schot gaat. Een echte Schot zou dat immers nooit doen. Meteen is duidelijk dat de redenering dat echte moslims niet stelen, verkrachten of moorden niet opgaat. Maar betekent dat dan ook dat het geloof direct gewelddadig is?

Islam

Wat maakt iemand een moslim? In de gebruikelijke context is een moslim iemand die in de islam gelooft. De Koran is voor moslims het belangrijkste geschrift. Daarnaast is er de Hadith, een verzameling overleveringen over hoe de Islamitische profeet Mohammed heeft geleefd. Samen met de Koran vormt de Hadith de bron voor hoe een moslim dient te leven. Er is echter binnen de islam geen eenduidige visie op welke overleveringen als ‘authentiek’ moeten worden gezien. Verschillende Islamitische gelovigen baseren zich op verschillende overleveringen. Daarmee is direct de moeilijkheid zichtbaar wanneer we spreken over ‘de’ islam. Er is een overlapping in denken, maar binnen het geloof bestaan verschillende zienswijzen. Dat maakt het geloof niet per definitie gewelddadig. Overigens net zomin dat het haar vredelievend maakt.

Interpretatie

Veel hangt af van de interpretatie die je volgt. Zo ook wanneer we op verschillende groepen binnen de moslim gemeenschap kijken. Wie kijkt naar de reacties van moslims die in Nederland leven zien we veelal afschuw. Hoe dat komt? Zij volgen een andere interpretatie van de Koran en Hadith dan de terroristen die veelal de interpretatie die in IS gebied gebruikelijk zijn. Welke is de juiste van deze twee, of zelfs andere zienswijzen? Hoe ziet de echte islam eruit? Wat is de waarheid? Het zijn vragen die moeilijk en misschien zelfs niet te beantwoorden zijn. Niet als kijken naar eenduidige antwoorden op die vragen. Het helpt om die vragen in het licht van het doel te zien hoe antwoorden ingezet worden om tot verschillende handelingen te komen.

Doel

Het is nogal verschillend hoe moslims handelen, afhankelijk van de interpretatie die zij volgen. De ene leeft een onbezorgd leven, doet mee in een samenleving en houdt zich zo staande. De andere gaat stelend, verkrachtend en moordend door het leven. Het overgrote deel van de moslims in Nederland leeft graag samen, ook met niet gelovige Nederlanders. IS aanhangers willen een eigen staat, erkenning, een leven leiden. Dat proberen ze met veel geweld aan anderen op te leggen. Het enige dat je kunt doen is een moreel oordeel vellen. Het ene is juist, het ander verkeerd. Samenleven de oplossing, terreur de verwijdering daarvan. Maar dat maakt de ene groep niet meer of minder moslim dan de ander. Dus kunnen we pas op het moment dat de laatste groep haar zienswijzen aanpast of afstand neemt van de Koran zeggen dat het hier niet langer om moslims gaat. Daar zal nog wel even wat tijd overheen gaan, als dat al gebeurt.

Advertenties

5 reacties op “De echte moslim bestaat niet

 1. de Ballonnendoorprikker
  31 maart 2016

  Dag Niels,
  Tja, moslims zijn net Nederlanders, als het al geen Nederlanders zijn. Want gaat de No true Scotsman redenering niet ook op voor Nederlanders. Als Ibrahim Affelay goed voetbalt in het Nederlands elftal, dan is hij een Nederlander. En nu even fictief, stel zijn tweelingbroer zou het criminele pad op zijn gegaan, zou die dan als Nederlander of Marokkaan worden aangeduid?

  Liked by 2 people

  • nielshagen
   31 maart 2016

   Niet iedere moslim is een Nederlander. In het geval van Affelay: hij is zowel Marokkaan als Nederlander. De vraag is of het relevant is om de nationaliteit te vermelden van een voetballer dan wel crimineel. Heeft het enige “nieuwswaarde”. Ik denk in beide gevallen niet 😉

   Liked by 1 persoon

   • de Ballonnendoorprikker
    31 maart 2016

    Voor mij is dat niet relevant. Er zijn echter mensen en politici waarvoor dat wel belangrijk is. Voor mij is iemand met een Nederlands paspoort, een Nederlander. Heeft hij daarnaast nog een paspoort dan blijft hij voor mij ook Nederlander.

    Liked by 2 people

 2. Roos
  2 april 2016

  Er is best wat te zeggen voor die redenatie. Het is natuurlijk een fenomeen wat veel mensen toepassen. Maar, het is ook mens eigen om te generaliseren en alles en iedereen over een kam te scharen. Drogredenen vormen een groot deel van menselijke argumentaties, vooral als men zich niet daadwerkelijk ergens in heeft verdiept.

  De Koran schrijft strenge ethische regels voor waarin geen plek is voor moord en haat, maar tegelijkertijd zegt de Koran ook dat ‘de ongelovige honden’ moeten worden uitgeroeid als zij zich niet bekeren. Ook wordt gezegd dat alle boekreligies goed zijn, en een moslim mag een christen raadplegen voor geloofsissues. Tegelijkertijd is alleen de islam de ware weg. Het is een religie die bol staat van de contradicties, eigenlijk net als elke religie. De moslims in Nederland associëren zich niet met IS en zien hun als nep-moslims omdat zij een andere interpretatie van het geloof hebben. Vica versa natuurlijk.

  Liked by 2 people

 3. bigahmed
  4 mei 2016

  ……zoveel waarheden…. maar ook zóveel onwaarheden!!

  Moslim… Wat is een Moslim? Er zijn net zóveel verschillende soorten moslims als er christenen zijn! Is een Katholiek hetzelfde als een Protestant? Néee!! Natuurlijk niet!
  Ook wij hebben onze stromingen. Met onze eigen tradities, gewoontes, eigen feestdagen etc…
  Ik ben moslim, man, gay, en heb schatten van ouders, familie en vrienden! Moslim vrienden! Nee, het is nooit enig probleem geweest! Vreemd?
  Niet iedere ouder is er blij mee (geen kleinkinderen, en je wilt dat je kind gelukkig is-lees: veilig). In onze moslim gemeenschap is het niet zo’n issue. Maar hier op de Bijbel-belt is het niet anders. Ik weet nog heel goed, een paar jaar geleden, een collega die we hebben opgevangen, daar hij door zijn vader, en 2 ooms volledig in elkaar geslagen was, omdat hij gay was….
  Tja…. daar hoor je bijna niemand over. Het gaat om beeldwerking.

  In tijden van oorlog zitten de kerken vol. Mennen zoeken houvast. Dat is in iedere religié hetzelfde

  Heel mooi dat er hier (in het westen) de gemiddelde moslim ‘samengesmolten’ zijn, en dat veel verschillen tussen de verschillende gewoontes ‘vervaagd’ zijn, tot: de Moslim.
  Helaas door alles wat er nu in de wereld gebeurt (door een paar werkelijk krankzinnigen!!) en wat er in de media geschreven wordt, is er veel verwarring gekomen. Met name bij de jeugd. Wie of wat ben ik.
  Denk maar aan de zgn Syrië gangers. Ze weten niet voor wie of wat ze gaan vechten.

  Tijdje terug ontdekte ik hier een site: Yakymour. Veel lifestyle, maar ook een hele serieuze kant. Jean Amr, visagist, make-up artist, heeft, als een ode aan zijn grootmoeder, de Begum Om Habibeh Aga Khan, een aantal hele mooie stukjes geschreven. Deze vrouw, getrouwd met de hoogste Imam, Ismaili, wiens leven in het teken stond van Liefde! Alleen maar liefde! (gay rights!) Misschien eens leuk om te kijken, mooie foto’s, maar vooral te lezen. Héél bijzonder.
  Ik werd er blij van, het bewijst er ook nog positieve mensen zijn!

  – dank dat ik even bij jullie op de bank mocht! lol

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 31 maart 2016 door in Actualiteit en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: