Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Krijg toch het heen en weer met dat referendum

ReferendumNee, echt eromheen lopen kun je niet. Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Media maken optimaal gebruik om hun lezers te informeren. Informeren waar het nu eigenlijk om gaat. Wie dat een beetje probeert bij te houden krijgt het gevoel dat hij moet kiezen. Het is “either with us, or against us”. Voor nuance is geen plek. Die stemmen raken verdrongen omdat ze geen partij kiezen. En laat dat nu juist vaak de meest interessante visies zijn. Zodoende heb ik geen idee wat ik in het stemhokje rood zou moeten kleuren. Ja, nee, blanco of gewoon helemaal niet gaan?

Verdrag

In de basis is het verdrag vrij simpel. Er staan afspraken in die de Europese Unie met Oekraïne maakt met betrekking tot economie en politiek. Het leeuwendeel is daarvan al ingevoerd. De EU heeft geen mandaat nodig van losstaande lidstaten om economische afspraken te maken. Alleen de politieke afspraken staan daadwerkelijk op het spel. Zo’n dertig procent van het gehele verdrag. Een verdrag dat, inclusief bijlages, ruim tweeduizend pagina’s telt. Veel te veel en gecompliceerd om even snel iets over te beslissen. Nu hebben we bijna een jaar de tijd gehad om dat te doen. Maar vergeleken met een paar goede partijprogramma’s die de ideeën samenvat is dit geen hapklare brok. Eerder een brok die als een steen op de maag ligt. Niemand die daar graag aan begint.

Voor

Gelukkig zijn er verschillende partijen die het verdrag interpreteren. De voorstanders wijzen vooral op de economische belangen. Oekraïne is een kleine markt. Maar mocht die markt gaan groeien, is het belangrijk dat wij daar als EU en natuurlijk Nederland als eerste van profiteren. Een beter verdrag dan het huidige – er is al een verdrag- moet dat alvast mogelijk maken. Daarnaast is het verdrag nodig voor politieke vooruitgang. Oekraïne is een land waar corruptie heerst, men het met mensenrechten niet zo nauw neemt en waar boeren voedsel op een manier produceren waar niemand zich mee zou moeten willen associëren. Door betere afspraken hoopt de EU daar invloed op uit te kunnen oefenen. Een nobel streven. Want hoe kun je tegen beide interpretaties nu tegen zijn?

Tegen

Nouja, omdat die effecten misschien helemaal niet bereikt worden. Wat doet Rusland wanneer Oekraïne zich meer naar de EU begeeft? Geven ze de strijd om de Krim zomaar op? Laat het Oekraïne direct in de steek? En die corruptie, die los je toch niet op met een verdrag? Gaan we daar ook daadwerkelijk iets mee doen? De politieke doelstellingen lijken lastig haalbaar. Zie ook andere associatieverdragen zoals bijvoorbeeld die met Turkije. Dat heeft de afgelopen jaren ook niet haar beste beentje laten zien. En de economie van Oekraïne, gaan we daar daadwerkelijk profijt uit halen? Of hebben we straks allemaal overlopers die binnen de EU hun geluk gaan beproeven? Waarbij onze eigen medelanders straks nog moeilijker aan een baan komen. En onze sociale zekerheden langzaam verdampen omdat ze gedeeld moeten worden met meer mensen? Kunnen we de uitslag van dit referendum niet gebruiken als opmaat voor het uitreden van Nederland uit de EU?

Nuance

Beide partijen spelen het spel hard. Je bent het met de één of de ander eens. Een tussenweg, waarbij je nuances aanbrengt in beide posities is onmogelijk. De angst van het tegenkamp zit hem vooral in wat er gebeurt nadat het associatieverdrag is gesloten. Treedt Oekraïne binnen korte tijd ook toe tot de EU waardoor vrij verkeer van goederen en mensen mogelijk wordt? Wat doet die EU nou eigenlijk allemaal voor ons? Maar is die angst wel zo reëel? Moeten we ons door die angst laten leiden? Aan de andere kant klinkt het optimistische geluid van de voorstanders in elk stuk dat zij publiceren. Maar is dat wel terecht? Is er niet veel meer nodig dan een verdrag met allerlei regels en bepalingen? Hoe gaan wij als EU controleren of die ook daadwerkelijk allemaal worden nagekomen? Zulke diepgravende beschouwingen mis ik, kom ik nergens tegen of ze zijn er simpelweg niet. Blijkbaar hebben politieke partijen weinig diepgravend werk gedaan om hun publiek goed te kunnen informeren.

Niet stemmen

In tegenstelling tot wat politieke partijen met nationale, provinciale en lokale verkiezingen doen is er nu geen handig overzicht waarin zij hun voor- en tegenargumenten afwegen. Maar als partijen dat zelf al niet doen, waarom moet ik als stemmer mij daar dan wel in verdiepen? Moet ik vandaag wel naar het stemhokje gaan en ongeïnformeerd mijn mening laten horen over iets waar ik zelf van vind dat ik er te weinig kennis van heb? Kan ik niet gewoon afgaan op de politici die de EU aansturen en het referendum links laten liggen omdat het allemaal wel goed komt? Het voelt passief. Misschien blanco stemmen dan maar? Of toch maar Dominee Gremdaat volgen? Ik twijfel nog even door.

8 reacties op “Krijg toch het heen en weer met dat referendum

  1. Dag Niels,
    Lastig dilemma. Want zelfs als je niet stemt, tel je wellicht wel mee vanwege de 30% regel. Laat dit referendum maar eens een goede aanleiding zijn om het instrument referendum in het algemeen en dit type raadgevend referendum in het bijzonder, eens goed onder de loep te nemen. En dan vooral wat vragen te stellen. Zoals wat is het doel dat ermee moet worden bereikt? En welke andere middelen zijn er om dat doel te bereiken? Welke voor- en nadelen kennen die verschillende middelen? Eigenlijk een brede maatschappelijke discussie.

    Geliked door 1 persoon

    • nielshagen
      6 april 2016

      En die brede maatschappelijke discussie wordt in principe al gevoerd via politiek en media. Met onze verkozen vertegenwoordigers, partijleden, opiniemakers enzovoorts.

      Of eigenlijk niet dus. Pas nadat dit referendum gestart werd, is duidelijk geworden dat er een associatieverdrag komt. Klaarblijkelijk spelen veel politieke zaken nauwelijks een rol in het maatschappelijk debat. Ik vraag mij af of dat erg is (ten eerste) en ten tweede wiens fout dat is. Volgens mij vindt niemand het ook daadwerkelijk interessant wat er met Europa gebeurt. Pas wanneer het iemand zelf aan gaat, begint men mee te doen of te steigeren als het hem zou kunnen benadelen. Zo is nu ook het gehele verdrag geframed: het is goed voor ons, of juist niet. Maar zijn er niet twee partijen in deze? Ik krijg sporadisch iets te horen over hoe Oekraïners over dit verdrag denken.

      Maar zelfs als ik dat al hoor, kan ik er niet echt een mening over hebben. Ik weet niet hoe het is om in Oekraïne te leven, wat voor effect dit heeft op de mensen daar. Hoe zou ik dat als burger van Nederland ook kunnen?

      Like

      • Ik zou graag die brede maatschappelijke discussie willen voeren over het doel achter het referendum. Waar is dit raadgevend referendum een antwoord op?

        Geliked door 1 persoon

      • nielshagen
        6 april 2016

        Dat vraag ik mij ook af. Bij elke stem (of niet stem) kun je verschillende interpretaties aanvoeren als mogelijke gedachte achter de stem. Een ja stem is niet zomaar een stem voor het verdrag, maar kan ook een anti-nee stem zijn. Een nee stem kan tegen het verdrag zijn, maar ook onvrede over de EU of onze eigen regering. Mensen die niet stemmen kunnen dat strategisch doen, maar ook omdat het ze geen bal interesseert of men vindt juist dat de volksvertegenwoordigers dat prima kunnen oplossen. Een blanco stem is helemaal lastig te interpreteren.

        Het probleem is dat de vraag in het referendum zo is opgezet, en zo wordt geïnterpreteerd, dat een eenduidig antwoord er niet uit te halen valt. Vandaar denk ik dat de uitslag ook helemaal niets uitmaakt. De regering houdt nog een debat naar aanleiding van de uitslag, om vervolgens niets te wijzigen in het verdrag en dat dan ook door te zetten.

        Wat vervolgens weer door een heleboel Nederlanders geïnterpreteerd zal worden als het niet willen luisteren naar het volk. En dat is enigszins beangstigend.

        Like

  2. Marita
    6 april 2016

    Bedankt Niels, had dit niet beter onder woorden kunnen brengen. Ik heb braaf bij mijn eigen gemeente een stempas aangevraagd, zodat ik vandaag eventueel in Amsterdam mijn stem uit kan brengen. Het ding ligt nu naast mijn laptop, maar ik twijfel ook nog of ik ga stemmen. Kan er nog een paar uurtjes over nadenken, op dit moment voel ik er veel voor om het advies van dominee Gremdaat op te volgen.

    Geliked door 1 persoon

    • nielshagen
      6 april 2016

      Graag gedaan Marita =)

      Ik volg dominee Gremdaat ook op. Laat de vertegenwoordigers het na de uitslag maar uitzoeken wat ze er mee doen. Ik vertrouw erop dat ze de juiste keuzes maken. Is dat niet zo, dan reken ik ze daar 15 maart 2017 weer op af.

      Geliked door 1 persoon

  3. ikwordvrolijkvan
    6 april 2016

    Iemand die ik ken hoorde een gesprek tussen twee oudere vrouwen waarvan 1 zei: ik weet echt niet wat ik moet stemmen, ik doe gewoon oekraienemienemutten en dan kies ik!
    Ik vond hem hilarisch 😋

    Geliked door 2 people

  4. Pingback: Meer referenda, alstublieft! | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 april 2016 door in Politiek en getagd als , , , .