Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Derksen benoemt precies het halve probleem

Scooter Marokkaan“Negen Marokkanen in een team, dat werkt niet.” Aldus Johan Derksen, die zo een brede discussie op gang brengt over de moeilijkheden met Nederlandse Marokkanen op het voetbalveld. Hij doet dat na een column van Hugo Borst waarin Borst stelt dat geen enkele trainer op het hoogste voetbalniveau met meer dan één Marokkaanse jongen in het team wilt spelen. Ze zijn vaak lastig, spelen voor zichzelf en zijn stronteigenwijs. kijk maar naar El Hamdaoui. Wat moet er nu van Anwar El Ghazi terecht komen? Voor Derksen gaat het blijkbaar niet te ver. We moeten in het amateurvoetbal de teams niet al te veel mengen. Minder Marokkanen dus. Maar is dat wel zo?

Olympia

Net als Derksen ben ik bekend met het Goudse voetbal. En ik herken de problemen die hij probeert te schetsen. Drie jaar lang voetbalde ik bij Olympia met enkele Marokkaanse teamgenoten. Niemand, ook ik niet, had daar moeite mee. Ja, ze legden de bal wat minder af aan hun medespelers. Daartegenover stond dat ze technisch meer begaafd waren dan de lompe Nederlandse boeren. Aan de andere kant waren ze na de training of wedstrijd snel weg. En hadden die gasten wel ouders? Die stonden vrijwel nooit langs de kant van het veld. Zelfs hun vaders bleven thuis. Zoals Derksen aangeeft: die gasten waren inderdaad anders. Maar lag dat aan hun Marokkaanse -naast Nederlandse- nationaliteit?

Correlatie

Telkens wanneer er iets over Marokkaanse jongeren in het nieuws komt, is dat aanleiding om over hun nationaliteit te spreken. Zelfs een vertegenwoordiger van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders bevestigt dat. Marokkaanse Nederlanders zijn oververtegenwoordigd in criminaliteitscijfers, kennen een hogere werkloosheid en reizen vaker af naar Syrië. De cijfers liegen niet. De vraag is echter of dat allemaal komt door het Marokkaan-zijn? Is de nationaliteit de enige en  exclusieve voorwaarden voor het vaker voorkomen in de criminaliteit, werkloosheid of om naar Syrië af te reizen? Nee natuurlijk. Het is geen causaal verband, er is sprake van correlatie. Er moeten andere redenen zijn waarom het niet altijd even lekker loopt met de Marokkaanse Nederlanders. En daar lijkt Derksen ook op aan te sturen.

Participatie

Daarom zijn vreemde stelling dat er op de Marokkaanse voetballers gekeken wordt omdat ze niet naakt douchen. Ik herken het. Volgens mij douchten ze liever thuis dan met ons bleke Hollanders. Geen enkel probleem. Maar dat was niet het enige verschil. Waar Derksen op doelt is dat die voetballers en familie niet meededen in de zogenoemde clubcultuur. Marokkaanse ouders lieten zich nooit zien. Bij uitwedstrijden waarin enkele vaders of moeders gevraagd werd ons met de auto te brengen konden we nooit rekenen op een Marokkaanse familie. Een bardienst draaien, vlaggen of op andere wijze participeren in het verenigingsleven van hun zoon was er gewoon niet bij. In tegenstelling tot de Nederlandse ouders, die veelvuldig aanwezig waren bij verschillende activiteiten. Wat als een groot deel van het elftal uit Marokkaanse jongeren had bestaan. Hoe hadden we dan uitwedstrijden moeten voetballen. Was het überhaupt mogelijk een vereniging te runnen?

Bewijzen

Zo bezien heeft Derksen helemaal gelijk. Toch knaagt er iets om het probleem geheel bij de opvoeders neer te leggen. De opvoeders waarbij de integratie, het meedoen in onze samenleving, op sommige gebieden niet geheel gelukt is. De integratie waar men sinds Pim Fortuyn over klaagt. Zo over klaagt, dat je als Marokkaanse Nederlander wel erg je best wilt doen wil je een kans krijgen. Ze willen niet te boek staan als scooter Marokkaan met vijf telefoons. Dat zie je terug in het voetbal. Er staat een enorme druk op deze groep gasten om te presteren. Kijk maar naar hun individualistische  speelstijl, de tijd die zij steken in het voetballen op grasveldjes in de wijk en bij toppers als El Hamdaoui en El Ghazi. Zo gaat het mis. Juist omdat die gasten zo graag willen. Lees de psychologische sportroman De kunst van het veldspel om dat te begrijpen. Een korte samenvatting: de beste sporters zijn diegene die door uren trainen niet hoeven na te denken wat ze moeten doen. Het gaat allemaal vanzelf. Op het moment dat het niet loopt, begint het denken. Denken is funest. De goede vorm verdwijnt, de topper is gefrustreerd, waarna hij geen bal meer raakt. Hij vergeet wat hij jaren als vanzelfsprekend vond. Zo kwijnt hij langzaam weg. Iets wat bij Marokkaans-Nederlandse voetballers maar al te vaak gebeurd. Zie El Hamdaoui, Boukhari en Maher.

Maatschappelijke probleem

Maar ook bij al die gasten die het niet redden om toppers te worden. Die blijven hangen in de middelmatigheid qua voetbal. Zoals vrijwel iedere voetballer. Het is maar weinigen gegeven om de top te halen. Dat geldt voor Nederlanders net zo goed. Maar Nederlanders worden niet op hun nationaliteit aangekeken wanneer goed voetbal er niet in zit. Dat is de andere kant van dit maatschappelijke probleem. Hoe dat op te lossen? Door deze situatie de tijd te geven. Helaas lijkt precies dat niemand te willen. We kijken naar de politiek en verwachten van hen een antwoord. Maar dat antwoord ligt bij ons zelf. Reken die gasten niet af op hun afkomst en betrek Marokkaanse Nederlanders bij het verenigingsleven. Dat is niet morgen veranderd. Het gaat nog wel even duren voordat we van dit probleem af zijn. Maar dat betekent niet dat we het er bij moeten laten zitten. Of af moeten wachten op de politiek. Dan gebeurt er namelijk nooit wat, toch?

Advertenties

Eén reactie op “Derksen benoemt precies het halve probleem

  1. Pingback: Met je onderbroek onder de douche | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 april 2016 door in Actualiteit en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: