Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Record Store Day 2016: een persoonlijk verslag

Bier Bitterballen

Bas Boerman, ‘Bier en Bitterballen

De derde zaterdag van april staat ieder jaar rood omcirkeld in mijn agenda. De dag voor de onafhankelijke platenzaken. Record Store Day is altijd weer een fijn muziekspektakel. Leuke optredens, die ene release scoren die nergens meer te vinden is en met mensen praten over datgene wat iedereen naar de platenzaak brengt. Muziek. Zo was het ook dit jaar weer de bedoeling om interessante bands te zien, mooie platen te kopen en met vrienden onder genot van bier en bitterballen de nieuwste hypes op bandgebied te bespreken. Dat pakte allemaal wat anders uit.

Teleurstelling

Dat begon met teleurstelling. Met de bekendmaking van de platen die speciaal dit jaar uitgebracht zouden worden. Ik kon in een lijst met meer dan honderd lp’s niets vinden dat ik in mijn platenkast zou hebben willen staan. Tot afgelopen week. Vervolgens bleek dat juist die plaat niet in Nederland te krijgen zou zijn. Of in ieder geval niet op deze dag zelf. Een domper die me aan de andere kant ook weer een euro of dertig bespaarde. Dertig euro die dan weer goed besteed kan worden aan bandoptredens, bier en bitterballen. Optredens overdag zijn dan wel gratis, maar wie een afterparty wil bezoeken moet als nog de portemonnee opentrekken. Een geluk bij een ongeluk dus.

Swordfish

Zodoende stond ik rond half drie bij de eerste -en enige- platenzaak die we dit jaar zouden bezoeken. Swordfish & Friend. Qua platenzaak niet de interessantste als het om de collectie gaat. Die is, hoewel goed, niet erg uitgebreid. Verwacht hier dus geen High Fidelity taferelen. Wat deze platenzaak dan wel weer goed doet is een mooi blik acts opentrekken om Record Store Day te vieren. bewilder, Bombay en Haty Haty -met daarin Blaudzun– verzorgen deze dag een optreden. Zonder onze aanwezigheid. De drukte binnen deed ons al snel naar bier verlangen. Dat ik de drie bands de afgelopen weken al gezien had in EKKO, Tweetakt en tv moedigde die keuze alleen maar aan. Bier dus.

Muziekpraat

Zo belandden we in één van de rustigste kroegen in Utrecht. Zoals de afgelopen tijd wel vaker gebeurt. Hier kun je namelijk nog een gewoon gesprek hebben zonder door luidruchtige gasten, harde muziek of andere storende factoren te worden afgeleid. Waar we met twee man begonnen hadden we al snel een groep van zo’n zeven personen om ons heen verzameld. Een groep waar iedereen op één of andere wijze geïnspireerd wordt door muziek. Vele bieren later, enkele andere gezellige barren afgegaan te zijn en een burger te hebben verorberd, kon het dan ook niet anders of we zouden alsnog een concert bezoeken. Zuco 103. Een band waar iedereen wel ooit eens van heeft gehoord, maar waarvan iedereen zich afvraagt wat ze nu eigenlijk doen. Zo mochten we wederom de roltrappen in Tivoli bestijgen. Nu ik niet meer bij V&D werk een hoogtepunt waar ik iedere keer naar uitkijk.

Zuco 103

Een hoogtepunt is ook het concert van Zuco 103. Eerst nog even schoorvoetend achter bij de bar hangend, maar al snel vooraan meedoen in het feestgedruis. De band speelt een aanstekelijke mix van elektronische muziek met Zuid Amerikaanse dansinvloeden. Ondanks de zware dag gingen de voeten makkelijk van de vloer. Thuis opzetten zal niet snel gebeuren, maar voor een mooie zomerse dag in een park is deze band een aanrader. De dag vol met geplande activiteiten kreeg op deze manier een onverwachte wending. Toch bleek ook dit jaar: Record Store Day is een feestje. Op naar RSD 2017.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 april 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: