Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Weg met het huwelijk

Huwelijk‘“Waarom snijd je altijd de zijkanten van het gehaktbrood eraf voordat je het in de oven zet?” vraag ik aan mijn vriendin. “Omdat mijn moeder dat ook deed.” is het antwoord dat ik terug krijg. Dus stel ik dezelfde vraag aan mijn schoonmoeder, die hetzelfde antwoord paraat heeft. Pas bij oma krijg ik een goede reden. “Omdat het anders niet in de ovenschaal past.”’ Een mooi anekdote die goed illustreert hoe we omgaan met tradities die geheel losgekoppeld zijn aan hun ontstaan. Zoals bijvoorbeeld het huwelijk.

Verstand

Waarom trouwden mensen vroeger zo massaal? Niet vanwege de romantiek die er tussen man en vrouw speelde. Veel huwelijken werden bekokstoofd tussen families die de banden met elkaar wilden aanhalen. Voor een mooi referentiekader check je natuurlijk Game of Thrones. Om niet met elkaar in een ruzie verwikkeld te raken huwde de zoon van een welgestelde familie de dochter van een andere familie. Zo maakten ze het extra moeilijk om te beslissen elkaar af te vallen. Weg familievetes, argwaan en geplande aanvallen op naburige landerijen. Het verstandshuwelijk bood zo voor verschillende partijen vooral profijt. Maar liefde, dat is in deze vorm van het huwelijk iets van ondergeschikt belang.

Driehoeksverhouding

Dat verandert met de opkomst van het christendom. Christenen gaan uit van liefde en wat is er mooier om die liefde te bezegelen voor het oog van God? Het huwelijk namen de christenen één op één over. Daar zit de gedachte achter dat liefde onveranderlijk is. En wat is er onveranderlijker dan God? Mensen daarentegen zijn zo veranderlijk als de pest. De christelijke liefde bestaat daarom uit een driehoeksverhouding. Dat is vooral vanuit een morele opvatting. Door de mens te beteugelen voor het oog van de man die zeggenschap heeft over het hiernamaals, maakt men een ieder trouw aan de huwelijkse voorwaarden. Angst helpt zo mensen bij elkaar te laten blijven. Maar is dat nu wat liefde is? Voor vrouwen blijft trouwen een noodzaak. Op een andere manier is overleven voor hen onmogelijk. Hetzelfde geldt voor de man. Wil hij bij het ouder worden kunnen rekenen op zorg, is het handig om een groot gezin voort te brengen. Liefde tussen man en vrouw is ook in de ogen van God maar een bijzaak. Het enige dat telt is de liefde voor de beste man zelf.

Romantiek

Daar komt verandering in met de opkomst van de romantiek. Liefde komt los te staan van God en men trouwt steeds vaker uit dat ideaalbeeld. Waarom? Omdat mensen steeds minder afhankelijk van elkaar zijn. De vrouw verdient haar eigen geld en kan zo op eigen voeten staan. Voor de man -net als voor de vrouw- is er een heel sociaal stelsel waarbij hij de latere zorg niet afhangt van de kinderen die hij voortbrengt. Liefde bestaat zo dus daadwerkelijk uit liefde voor de andere persoon. Daarbij hebben we wel de gebruiken uit het verleden overgenomen. Om onze liefde te bezegelen, is het huwelijk een noodzaak. Anders telt het niet. Familie moet aanwezig zijn om de liefde te betuigen. Geloften leggen man en vrouw af als ware zij voor het oog voor God dienen te bewijzen. Ze zweren dat zij voor altijd bij elkaar blijven. Ze vergeten daarbij de voortgang in de gedachten wat het is om mens te zijn. Dat we veranderen. En dat het soms beter is om uit elkaar te gaan. Zijn gebruiken als het huwelijk daarom nog wel zo noodzakelijk? Waarom houden we zo standvastig aan ze af?

Weg met het huwelijk

Maakt het onze familie en vrienden wat uit of we trouwen? En als je niet in God gelooft, waarom zou je dan nog geloftes uitspreken die vasthouden aan onveranderlijkheid? Heeft onze liefde nog het huwelijk nodig? Of kunnen we beter met die poppenkast ophouden? Zoals iedereen tegenwoordig ook met het gehaktbrood om gaat. Niet langer de zijkanten eraf, maar gewoon het geheel in de oven. Omdat de gebruiken over het waarom vergeten zijn. En als de gebruiken op het netvlies verschijnen, die zo zinloos blijken te zijn. Is het daarom niet verstandig om met de traditie van het trouwen te breken? Ik begin er in ieder geval niet aan.

Advertenties

8 reacties op “Weg met het huwelijk

 1. Falderie
  21 april 2016

  Ik heb ook altijd gedacht dat ik nooit zou willen trouwen. Maar kijk: vorig weekend was ik één jaar getrouwd. 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. de Ballonnendoorprikker
  21 april 2016

  Dag Niels,
  Leuke anekdote over het gehaktbrood. Trouwen is niet nodig, zegt iemand die zelf getrouwd is. Het is alleen de meest handige manier om allerlei zaken te regelen. En het was een goede gelegenheid om eens een leuk feest te organiseren voor familie en vrienden.

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   21 april 2016

   Ha Ballonnendoorprikker,

   Ik ben zelf ook niet zo faliekant tegen het huwelijk als ik hier doe voorkomen. Ik wilde een keer iets minder genuanceerd schrijven. Waar ik wel fel tegen ben is ‘ongelijkheid’ en precies daar wordt het interessant als je naar het huwelijk kijkt. Er zijn bepaalde voordelen die je samen geniet die ten opzichte van twee ongetrouwde mensen vaak mist. Boris van der Ham maakt zich hier onder andere sterk voor om wetten die die ongelijkheid benadrukken te wijzigen. Hij richt zich dan met name op vriendschapsrelatie en der onderwaardering in wetten.

   http://www.volkskrant.nl/vonk/een-relatie-is-een-risico-op-vrienden-kun-je-altijd-terugvallen~a3944745/

   Liked by 1 persoon

 3. Roos
  21 april 2016

  Leuke anekdote aan het begin, haha. 😛 Tja het huwelijk… Wat stelt het tegenwoordig nog voor hè? Rechtshalve is het wel makkelijk hoor, maar verder is het slechts een stukje papier en een ring, nietwaar?
  Toch, het idee van een huwelijk heeft voor mij iets verbindends, iets moois. Ja, je hebt een relatie, en wat voegt zo’n papier toe… Maar, is het niet mooi als je jezelf ook rechtsmatig durft te binden, in alles 1 en samen wilt zijn? Trouwen doe je niet meer vanuit sociale en politieke overwegingen, en ook lang niet altijd meer voor het oog van God… Trouwen doe je voor jezelf en je partner, als een soort stempel van liefde. Maar ach, meningen verschillen. 🙂
  Overigens, uit jouw stuk blijkt wel weer duidelijk hoe mannelijk het heersende godsbeeld is. Wie zegt dat god niet vrouwelijk of uniseks is..? 😉

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   21 april 2016

   Goed gezien! 😀

   Ook hier beeldvorming. Inderdaad kan God geen man, noch vrouw zijn vanwege de perfectie. Elk menselijk aspect is hem vreemd, dus ook sekse.

   Die perfectie zit voor mij ook in het hebben van een relatie met iemand. Volgens mij is er nou juist niets mooiers dat niet te hoeven bezegelen. Die liefde is er en elke ‘gelofte’ die je doet is daar een afbreuk van. Immers, het recht is ‘men-made’, terwijl liefde iets ‘bovennatuurlijks’ is.

   Liked by 2 people

   • Roos
    21 april 2016

    Precies dat ja! De mens is geschapen naar Gods evenbeeld, maar niet qua uiterlijk maar als mede-schepper. 🙂

    En wauw… Daar moest ik even over nadenken. Mooi perspectief Niels! Liefde als iets bovennatuurlijks, erg mooi!

    Liked by 1 persoon

 4. Veelschrijver
  21 april 2016

  Trouwen doe je dag aan dag. Trouwen is elkaar vertrouwen, en vooral ruimte creëren die er door het huwelijk niet is.

  Liked by 1 persoon

 5. Marion
  8 mei 2016

  Ik krijg de kriebels van dat getrouw. Ben al 20 jaar samen met mijn … ja,daar gaan we al, vriend. Paar jaar geleden hebben we ons partnerschap laten registeren, puur en alleen omdat dat financieel voordeliger was. Verder vind ik het prima hoor als mensen trouwen, maar ik zie het zelf verder ook niet in, want ben niet gelovig. Mijn zus is wel gelovig. Mijn zwager niet. Die hebben het mooi opgelost; zijn wel getrouwd, maar niet in de kerk. Iedereen blij 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 april 2016 door in Liefde en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: