Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Trots op Utrechtse integratieplannen

Vluchtelingen“In Tokio wonen op een kleiner oppervlakte meer mensen dan in Nederland”, zo laat ik mij door vrienden vertellen. Ik ben verbaasd. Naderhand zoek ik het nog eens op. En warempel. Waar in Nederland zo’n 495 mensen per vierkante kilometer wonen, is dat in Tokio bijna het drievoudige. En daarmee staat het Japanse conglomeraat van kleinere steden niet eens in de top twintig van meest drukke gebieden. Er kan nog wel wat bij, zou je zeggen. Dat zal binnen enkele jaren ook moeten. Hoewel de vluchtelingenstroom de afgelopen jaren enorm lijkt te zijn, is die nog niets bij de verwachtingen voor de toekomst. De reden? Klimaatverandering.

Onbewoonbaar

Niet oorlogen, noch gelukszoekers zullen binnen dertig jaar het vluchtelingendebat bepalen. Nee, het zijn de ontheemde mensen die door veranderingen in het klimaat op zoek moeten naar een nieuwe woonplek. Gebieden die nu nog bevolkt zijn zullen in de komende drie decennia onbewoonbaar worden. Nog meer droogte, of juist teveel regenval, grond die niet langer beschikbaar is voor landbouw en schaarste aan drinkwater zijn de belangrijkste redenen waarom die gebieden niet langer geschikt zijn voor mensen. De bewoners zullen dus wegtrekken. Waar nu zo’n vijftig miljoen mensen op de vlucht zijn, zullen deze klimaatproblemen een verdrievoudiging van de vluchtelingenstroom teweeg brengen. Honderdvijftig miljoen vluchtelingen. Ongeacht wat we nu nog doen om onze invloed op klimaatverandering terug te dringen. Je zou daarom hopen dat men plannen maakt om meer vluchtelingen op te kunnen nemen. Niets is minder waar.

Hekken

Nee, we zijn in Europa juist druk bezig om onze eigen grenzen verder af te schermen. Dat blijkt lastig. Zo stellen we onze eigen open grenzen ter discussie. In Oostenrijk wil men een groot hek tegen de grens met Italië plaatsen. En om intern de problemen behapbaar te maken heeft de regering een wet aangenomen die hen in staat stelt vluchtelingen direct het land uit te zetten wanneer teveel mensen het land binnen komen. In meer noordelijke gebieden klinkt steeds luider de roep om tot een mini Schengen akkoord te komen. Niet langer vrij verkeer van goederen en mensen, maar alleen in het deel boven de grenzen met Spanje, Italië, Hongarije, Slowakije en Polen. Iets waar de landen buiten zo’n akkoord dan weer veel moeite mee hebben. Zij lijken te worden opgescheept met de grote stroom vluchtelingen die richting Europa gaat komen. Immers, de klimaatveranderingen vormen voor Europese leefgebieden de minste problemen. Voornamelijk gebieden aan de zuidelijke kant van de evenaar blijken door die veranderingen getroffen te worden. Daar zullen mensen wegtrekken. Richting het noorden waar het nog wel leefbaar is. Maar juist in die landen komt men met oplossingen voor huidige kwesties die weinig gericht zijn op toekomstige vluchtelingenstromen.

Mini Schengen

Natiestaten

Het grootste obstakel vormt de verschillende natiestaten. Hoewel we verenigd zijn in een Europese Unie, probeert iedere staat afzonderlijk zoveel mogelijk zijn eigen belangen na te streven. Daar gaat het fout. We kunnen grote vraagstukken alleen oplossen wanneer we samenwerken. We moeten samen de lasten verdelen. Mensen huisvesten dus. Maar ook daar is ieder afzonderlijk land nauwelijks op ingericht. We spreken een quotum af, zeggen een bepaald aantal mensen op te nemen, maar vervolgens weten we niet waar we die mensen moeten laten. Zetten we iedereen bij elkaar in kampen? Kunnen we verschillende steden inrichten voor het opnemen van een aantal vluchtelingen? Hoe leggen we het plaatsen van een asielzoekerscentrum aan de huidige inwoners van een stad of gemeente uit? Er lijkt weinig overleg te zijn tussen EU, natiestaat en de kleinere politieke gemeenschappen als gemeentes over hoe we gezamenlijk tot goede opvang komen.

Nederland

In Nederland is enige jaren geleden de afspraak gemaakt vluchtelingen zoveel mogelijk bij elkaar te plaatsen. Het is efficiënt, overzichtelijk en daardoor de makkelijkste oplossing. Maar is het ook de beste manier? Veel gemeenten twijfelen. En daar zitten niet alleen die gemeentes bij die vluchtelingen op hun bordje geschoven krijgen. Ook steden waar nauwelijks vluchtelingen geplaatst worden vragen zich af of zij niet meer zouden kunnen doen om de druk van kleine gemeentes te verlichten. Het is namelijk van de zotte om gemeentes in inwoneraantal te zien verdubbelen doordat een grote groep vluchtelingen in de gemeenschap wordt geplaatst. Gespreide plaatsing lijkt daarom realistischer. Maar doordat bepaalde efficiëntie daarmee verloren gaat, is die oplossing ook kostbaarder. Toch lijkt Nederland te zeggen dat dat niet uitmaakt. Liever iets duurder en behapbaar, dan niet weten hoe we met de opgelegde afspraken om te gaan.

Utrecht

Maar of het opsplitsen van grote vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra ook gaat gebeuren is een tweede. Dat moet uiteraard eerst onderzocht worden. Iets dat gemeentes weerhoudt nu al vooruit te kijken. Maar juist dat vooruitkijken niet noodzakelijk? Want gaan deze mensen ooit ons land verlaten? Terug naar landen die kapot zijn gebombardeerd, waar een nieuw leven opbouw hoogst onzeker is, als dat in de komende jaren al zal lukken. En wat als er in de toekomst mensen komen die daadwerkelijk niet terug kunnen omdat hun land onbewoonbaar is? Moeten we, kort gezegd, niet sneller leren schakelen? Dat lijkt precies het statement te zijn dat men hier in Utrecht maakt. Vanaf dag één beginnen met integreren. Kennismaken met nieuwkomers, normen en waarden bespreekbaar maken, cursussen geven waar vluchtelingen iets aan hebben. Alles gericht op het meedoen in een samenleving, zelfs als blijkt dat men in de toekomst terug dient te keren. Het is een vooruitziende blik gericht op een grotere stroom vluchtelingen die mogelijk binnen enkele jaren ons land en Europa bereikt. Snel integreren en plaats maken voor nieuwe vluchtelingen. Want hoewel ons land behoorlijk druk lijkt, kunnen er best nog wat mensen bij.

Advertenties

Eén reactie op “Trots op Utrechtse integratieplannen

  1. ikwordvrolijkvan
    30 april 2016

    Mijn stadje! Ik vind het een heel goed plan en ben eigenlijk ook best trots dat gemeente Utrecht een kant kiest 😊

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 april 2016 door in Actualiteit en getagd als , , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: