Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Scheld er alstublieft op los

Waar ik mij aan irriteer? Die vreselijke anti-vloek posters op het station. Ze maken me enorm opstandig en laten me tegen iedere voorbijganger ‘godverdomme’ in plaats van goedemorgen zeggen. Ik kan er niet tegen wanneer mensen moralistisch tegen mij lullen. Zeker niet wanneer het om iets kleins als een scheldwoord gaat. Natuurlijk is het niet fijn, al die jongeren die heel de dag zitten te kankeren. Of wanneer er iemand luidkeels naast je met een alcohol walm weer eens een scheidsrechter door het slijk haalt. Maar kunnen we niet iets relaxter doen wanneer we een ‘verboden’ woord horen?

Petitie

Klaarblijkelijk niet. Er is nu zelfs een petitie gestart om het gescheld op tv aan banden te leggen. Natuurlijk is dat niet nieuw. In de Verenigde Staten en Groot Brittannië wordt ieder scheldwoord met een irritante piep geweerd. Hier in Nederland zijn we nog niet zo ver. Je kunt zowel op tv als op radio behoorlijk ver gaan in je bewoordingen. En dat wil men dus aan banden leggen. Met censuur, voorlichting, hoge boetes en training voor mensen die op beeld te zien zijn. We moeten scheldwoorden niet als normale taal beschouwen. We schuiven steeds iets verder op. Iets dat in het begintijdperk van de tv absoluut niet het geval was. Toen werd de kleinste beschimping niet eens getolereerd. Moeten we dat niet terug willen?

Kritiek

Zover gaat het hier niet komen, als het aan George Knight ligt. In een, voor zijn doen, kort stuk legt hij prima uit waarom een verbod niet kan en mag werken. Het kunnen zit hem in de handhaving. Hoe gaan we alles controleren? En blijft dat ook bij tv? Nu media alomtegenwoordig en vooral intermediair werken is het maar de vraag of een verbod bij alleen tv nuttig is. Moeten we niet veel verder kijken, bijvoorbeeld naar beeldmateriaal op internet? Maar niet alleen de mogelijkheid wordt bekritiseerd. Is het hele idee wel wenselijk? “Vloeken en scheldwoorden hebben een functie”, zo vervolgt Knight op zijn blog. Het censureren blokkeert creativiteit. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde kritieken niet meer te zien zijn. Godslastering voor de één is voor de andere een manier om gebruiken in de samenleving te ridiculiseren. Waar ligt de grens?

Gezond

Kunnen en mogen lijken dus duidelijke zaken. Maar moeten we het niet nog wat sterker maken? Is vloeken niet een absolute must? Waarom? Omdat het bevorderlijk is voor de gezondheid. Schelden lucht op. Je kunt even je agressie kwijt. Zaken blijven niet door je hoofd malen. Het verdrijft, tijdelijk, de pijn. Dat is niet alleen een gevoel. Er is wetenschappelijk een correlatie aangetoond tussen vloeken en het cortisol gehalte in je bloed. Een hormoon dat losgelaten wordt in stressvolle situaties. Wat blijkt? Wie veel scheldt, heeft een minder cortisol in zijn bloed en dus minder problemen in stressvolle situaties. Hij zal niet zo snel uit zijn dak gaan doordat er niets wordt opgekropt. Scheld daarom wat vaker en als u het hoort, vraag dan naar wat er is, in plaats van met verongelijkte blik langs te lopen.

Advertenties

4 reacties op “Scheld er alstublieft op los

 1. Dag Niels,
  Toch vreemd aan de ene kant de inspanningen om vloeken te verbieden en bestrijden en er aan de andere kant een pleidooi wordt gehouden voor de vrijheid van belediging.

  Liked by 1 persoon

 2. xonnebloom
  1 mei 2016

  mensen die zeuren krijgen hun zin.
  lekker veilig in de overtuiging van hun eigen goedheid.
  verbieden….alles!NU! godverdomme!

  Liked by 1 persoon

 3. Roos
  7 mei 2016

  Vloeken lucht op, ja daarom scheldt men ook bij het stoten van je voet aan een tafel. Door een scheldkanonnade verlicht je (psychisch) de pijn. Of je altijd en overal maar moet kunnen schelden, nee dat dan weer niet. Je moet je frustraties kunnen uiten en lekker kunnen schelden als dat nodig is, maar ik vind wel dat je rekening met medemensen dient te houden. Kies andere scheldwoorden of scheldt gewoon thuis. Zoiets. Verbieden is niet reëel. Zoals je zegt, wie gaat dat controleren?
  Trouwens… mensen maken tegenwoordig wel echt overal een petitie voor aan hè. Stelletje zeikerds.

  Liked by 1 persoon

 4. Marion
  8 mei 2016

  Ik hou van schelden, maar ik hou gruwelijk veel rekening met anderen. Ik scheld alleen thuis of in de auto. Als ik weet dat niemand me kan horen.

  Dat filmpje is werkelijk GE-WEL-DIG!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 mei 2016 door in Actualiteit en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: