Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Tapp your music laat concertganger setlist bepalen

Tapp your music“Op welke track heb jij gestemd?” Zomaar een zin die iemand in de toekomst tijdens een concert van Madonna, Metallica of Radiohead zou kunnen uitspreken. Aanstichter is de app Tapp your music. Een app die je laat kiezen welke track een band of liveact na het voorgaande nummer dient te spelen. Makers zien vooral voordelen. Op deze manier bepaalt het publiek wat het te horen krijgt. Meeste stemmen gelden. Maar blijft er op deze manier nog wel wat over van wat de artiest wil overbrengen op het publiek?

Democratie op de dansvloer

Muziek beleven is de afgelopen jaren steeds democratischer geworden. Wat ooit begon met Superstijl waarbij het publiek bepaalt wat de dj draait, kreeg vorig jaar een technologisch vervolg in de app wereld. Met Synkick heeft de bezoeker in de kroeg de kans zijn favoriete nummers te laten afspelen. Niet langer een dj die de plaatjes van de avond bepaalt, maar de dronken tiener die nog even André Hazes wil horen. Ook bij deze app geldt dat de nummers die het meest als favoriet in de app staan gemarkeerd voorrang krijgen in de playlist. En dus kan het zomaar zijn dat je een hele avond R&B moet luisteren wanneer een groep jonge gasten jouw stamkroeg heeft overgenomen.

Kiezen

En daar blijft het niet bij als het aan de snelle technologische jongens ligt. We moeten volgens hen ook de mogelijkheid hebben te kiezen uit het repertoire van al die bands die straks de festivalweides betreden. Niet de tracks van het onlangs gebrachte album, maar de hitjes waar de band zo bekend om staat willen we horen. Ik zie mij al staan bij Radiohead. “Ken ik niet, vind ik niet leuk, is niet goed.” Om vervolgens precies de tracklist van het best of album voorbij te horen komen. Ik en het publiek hartstikke blij. Maar willen die gasten zelf wel op die manier met hun muziek bezig zijn? En is kunnen kiezen ook de beste beleving wanneer je een band live ziet spelen?

Identiteit

Het tegenovergestelde kan immers ook gebeuren. Dat een singer-songwriter iedere avond een andere setlist staat te spelen. Waardoor er geen lijn meer zit in wat hij met zijn muziek probeert over te brengen. Want dat is wat een artiest doet. Nadenken wanneer hij welk nummer gaat spelen, een opbouw verzorgen, met een climax naar het einde van zijn set. Door het publiek keuze te geven gaat er een deel verloren van wat het is om artiest te zijn. Je geeft je stem weg waardoor je een deel van je identiteit verliest. Een identiteit die je onder andere vormt door op het podium een boodschap te brengen. Waar een zorgvuldige opbouw in de setlist onderdeel van uitmaakt.

Witch Doctor

Ik zie het al helemaal voor me. De Staat die zijn set moet openen met Witch Doctor wat nu juist de beste track is om af te sluiten. Het publiek nog wat onwennig direct in een circlepit duwen, en dat daarna nog de rest van de set dient af te luisteren. Dat gaat niet werken. Uiteraard houdt de app daar rekening mee. Een artiest kan voorsorteren welke keuzes er gemaakt mogen worden. Zodat de knallers niet op het begin van stal hoeven te worden gehaald. En de rustigere nummers ook nog steeds een mooie plek krijgen waardoor ze over kunnen komen. Maar toch blijft het bij mij knagen. Is dit echt wel hoe we in de toekomst concerten van grote artiesten willen meemaken? Of blijf het verrassen juist de reden waarom we ze bezoeken. Anders kun je toch net zo goed de tracks op Spotify aanklikken?

Advertenties

3 reacties op “Tapp your music laat concertganger setlist bepalen

 1. Ninetunes
  2 mei 2016

  Goed Artiesten zijn vaak eigenzinnige mensen. Dus lijkt het me niet dat die zich laten sturen door een app.
  Geen goede ontwikkeling als dit veel navolg gaat krijgen.

  Liked by 1 persoon

 2. Veelschrijver
  2 mei 2016

  Zaterdagavond bij de gitaarsolo van het nummer Comfortably Numb, speelde de gitarist van ‘The European Pink Floyd Show’ daar eventjes naadloos het einde van ‘Purple Rain’ tussen. Prince verscheen op het grote ronde scherm. Van een kippevelmoment gesproken. Zie op mijn blog ‘De verwondering vastgelegd’. Dichterlijke muzikale vrijheid of eerbetoon.Hoe schrijf je dat op je playlist.

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   3 mei 2016

   Ja, dat was een ontzettend mooi moment. Ook omdat het niet geregisseerd was. Die solo kwam gewoon vanuit Gilmour zelf. Zat ook een traantje weg te pinken op dat moment!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 mei 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: