Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Stoppen met dodenherdenking? Dacht het niet

BevrijdingsdagOok dit jaar weer discussie over 4 mei. Nu niet om wie we wel en niet moeten herdenken, maar omdat er nog zoveel fout gaat in Nederland. Hebben onze voorouders daarvoor nou gevochten? Xenofobie, racisten in de straat, een beperking in wat er wordt herdacht. Het doel van dodenherdenking is volgens Christa Noëlla allang door de realiteit voorbij gestreefd. Een realiteit waarin het herdenken de lading van de waarden die herdacht worden niet langer dekt en het vrijheid vieren de dag erop een hypocrisie van jewelste is. Daarom doet zij niet langer mee. Maar is dat wel de oplossing?

Reflectie

Toegegeven, er gaat nog veel fout in Nederland. Noëlla heeft gelijk wanneer zij die zaken benoemt die niet bewonderenswaardig zijn. Nederland is niet het mooie land waar een ieder van droomt om in te leven. Wanneer vluchtelingen als ‘gelukszoekers’ worden betiteld, islamofobie in opkomst is en waar mensen met een exotische achtergrond minder kansen hebben dan de autochtone bevolking, blijkt het hier geen hemel op aarde te zijn. Daar moeten we iets aan doen. Reflectie tijdens die dagen waarop wij de belangrijke gebeurtenissen herdenken is niet per definitie verkeerd. Maar waarom moet je ergens direct mee stoppen als het niet gaat zoals jij wenst? Is het niet verstandiger een discussie aan te zwengelen, in plaats van je gezicht af te wenden?

Dodenherdenking

Een discussie over wat we nu eigenlijk doen met dodenherdenking. In een tijd waarin steeds minder mensen iemand kennen die gestorven is voor ‘onze’ waarden, is het een goed moment dat we naar de invulling van deze dag kijken. Wie herdenken we over tweehonderd jaar, wanneer we de namen van gevallenen nog wel kennen, maar de personen erachter allang aan ons voorbij zijn gegaan? Hollen we het begrip dodenherdenking niet uit door bij een steeds grotere groep doden stil te staan? Slachtoffers uit oorlogen, van geweld maar in de toekomst ook die van ziektes. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Betekent 4 mei niet meer dan het herdenken van doden?

Rechten

Waarom maken we van de dodenherdenking niet daadwerkelijk de tegenhanger van 5 mei? De dag waarop we onze vrijheid vieren. Vrijheid die bestaat uit ‘alcohol drinken’, ‘muziek luisteren’ en ‘dat we hier geen oorlog hebben’. Standaard antwoorden die journalisten krijgen wanneer zij aan bezoekers van bevrijdingsfestivals vragen wat zij nu eigenlijk aan het vieren zijn. Mooie antwoorden, want van die antwoorden zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend. Wat de antwoorden ook laten zien is dat mensen vooral genieten van hun positieve vrijheid. Dingen die je wel mag doen. Rechten die je hebt en waar je onuitputtelijk gebruik van lijkt te kunnen maken. Maar is dat werkelijk waar vrijheid om draait? Is er niet een tegenhanger die de absoluut lijkende vrijheden beteugelt? Kunnen we niet nadenken over wat we niet mogen doen wanneer we werkelijk een vrije samenleving willen zijn?

Negatieve vrijheid

Negatieve vrijheid dus. Een beteugeling van. Dingen die je niet behoort te doen omdat je anders de vrijheid van een ander betreedt. Normen die geschikt zijn om over na te denken op een dag waarop we herdenken wat we allemaal niet meer willen. Zomaar opgepakt worden, door uiterlijke kenmerken de toegang worden ontzegd, je leven niet zeker zijn. Allerlei dingen waarin we de mens dienen te beteugelen. Om te voorkomen dat wat ooit gebeurt is niet nog een keer voorkomt. Onvrijheden die in opkomst lijken te zijn, of waarvan we met Noëlla zeggen dat het hier nog niet perfect geregeld is. Ook in Nederland is een daadwerkelijke vrije samenleving nog niet voltooid. Door na te denken over wat we ons en anderen niet langer aangedaan willen laten worden, kunnen we dat wel worden. Hopelijk wil Christa Noëlla 4 mei dan ook weer even stilstaan. Stilstaan bij de afschuwelijke geschiedenis die we in de toekomst hopen te voorkomen. En waarmee we laten zien dat we ook haar bedenkingen over Nederland serieus nemen. Zou dat niet de invulling voor 4 mei in de toekomst moeten zijn?

Advertenties

2 reacties op “Stoppen met dodenherdenking? Dacht het niet

  1. Mooie formulering: stilstaan bij de afschuwelijke geschiednis die we in de toekomst hopen te voorkomen.

    Liked by 1 persoon

  2. werdmuller
    6 mei 2016

    Helemaal mee eens. ‘Those who do not remember the past, are condemned to repeat it.’, zoals George Santayana zei.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 mei 2016 door in Actualiteit en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: