Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De alternatieve top 5 voor het Eurovisie Songfestival

Eurovision Song Contest 2016 LogoHebben jullie dit weekend ook zo genoten van het Eurovisie Songfestival? Ik wel. Het is de eerste keer dat ik de volledige uitzending met volle aandacht heb bekeken. Ik moet bekennen. Ik ben om. Niet ieder nummer kon mij bekoren. Dat maakte spectaculaire visuals zoals die bij de Russische inzending meer dan goed. Waarna er weer een lied te horen was dat wel voldoet aan deze kritische luisteraar. De puntentelling, schijnbaar vernieuwd, bleef tot op het eind spannend. Hoe kan een nummer dat door de vakjury zo slecht wordt beoordeeld toch hoog in de top tien eindigen? Door vele thuisstemmers. Eerlijk? In Rusland moet men er niets van weten. Oekraïne daarentegen juicht. Weet het toch nog een referendum te winnen. Was het ook een terechte winnaar? Dat dan weer niet. Daarom een alternatieve top vijf waar verder niemand het mee eens hoeft te zijn.

5. Nederland: Douwe Bob – Slow down

Als Nederlander kan ik er niet omheen. Onze inzending hoort thuis in de top vijf. Binnen de vakjury was die mening niet toegedaan. Toch was er één land dat ons de volledige twaalf punten gaf. IJsland. Een prachtig land dat bovendien een fantastische muziekcultuur kent. Fijn om de bevestiging te krijgen dat onze inzending gewoon goed was.

4. België: Laura Tesoro – What’s the pressure

Onlangs moest ik plots mijn telefoon tevoorschijn halen voor de app Shazam. Na de uitzending van één van Belgisch mooiste wielrenkoersen kwam er plots een clip met aanstekelijke muziek voorbij. Donderdag hoorde ik het nummer weer in de tweede halve finale van het Songfestival. België dus. Net als de vakjury en het publiek zet ik deze inzending net boven Nederland. Want ja, die Belgen weten gewoon hele toffe muziek te maken.

3. Bulgarije: Poli Genova – If love was a crime

Van een steengoede tekst moet de ingestuurde Poli Genova het niet hebben. De catchy deuntjes die die tekst ondersteunen maken een hoop goed. Daarbij hebben de lichtgevende onderdelen van haar pak precies dat komische effect waar het Songfestival om draait. Een fijne track, die je moeiteloos kan meezingen met een humoristisch tintje. Met die ingrediënten hoor je in de top drie thuis.

2. Australië: Dam Im – Sound of silence

Ik moest er niets van hebben. Een vrouw die lui op het podium ligt te zingen. Had ik het geluid maar direct aangezet. Dan had ik geweten dat het hier niet om een spectaculaire show gaat. Muziek staat voorop en dat is te horen. Bij de vakjury de overduidelijke winnaar. Het publiek was minder overtuigd waardoor Australië uiteindelijk een derde plaats bereikte. Niet slecht voor een land dat niet bij Europa aangesloten is.

1. Georgië: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold final

En de winnaar is…. Georgië! Dat de band die het Oost-Europese land stuurde bij de liveshow niet zou gaan winnen stond bij voorbaat vast. Geen refrein, een luie zanger, te veel band om ook maar een kleine kans te maken. Dat maakt het nummer niet minder goed. Muzikaal gezien het hoogtepunt van de finale. Jammer dat het daar niet alleen om draait. Overigens vond het Britse contingent anders. De vakjury schonk twaalf punten. Maar das logisch voor een land waar muziek en bandcultuur hand in hand gaan.

Advertenties

7 reacties op “De alternatieve top 5 voor het Eurovisie Songfestival

 1. Susan
  16 mei 2016

  Vind jouw nummer 1 best verassend, ik kon daar inderdaad mn aandacht totaal niet bijhouden haha. Mijn top 5 had in ieder geval een Cyprus, Rusland en Hongarije bevat. En vooruit Nederland mag er ook bij en dan pakken we als laatste Australië, voor de zangkwaliteiten.

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   16 mei 2016

   Muzikaal staat Georgië ver boven de anderen. Op het Songfestival gaat het echter niet om het beste liedje maar om meer dan dat. En daar schort wellicht nog wel wat aan. Te moeilijk om begrepen te worden, maar voor mensen die bands als LCD Soundsystem, Soulwax en Hot Chip tof vinden, een heerlijk nummer 😉

   Liked by 1 persoon

   • Susan
    16 mei 2016

    Oooh ja dat zal wel inderdaad. Op muzikaal gebied heb ik er verder weinig verstand van. Ik ga gewoon af op wat ik goed vind klinken.

    Liked by 1 persoon

 2. Marita
  16 mei 2016

  Vier van de vijf! Georgië vond ik een verademing en dan weet je van te voren dat ’t zeker niet gaat winnen. En van België word ik vrolijk, gewoon een lekker nummer. I.p.v. Bulgarije heb ik Frankrijk in de top 5 staan, ik vrees dat dat meer te maken heeft met het uiterlijk van de Fransoos want het nummer kan ik me niet meer herinneren. 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Falderie
  16 mei 2016

  Ik zou nooit op de winnaar hebben gestemd. Ik vond dat er weinig goede nummers bij waren eigenlijk… Maar de Nederlandse inzending kon mij ook wel bekoren!

  Liked by 1 persoon

  • nielshagen
   16 mei 2016

   Nee, Oekraïne vond ik niet erg sterk, net zomin als Rusland en Polen. De gehele top drie is overgewaardeerd. Kwalitatief zaten er toch best wel wat leuke nummers tussen =)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 mei 2016 door in Muziek en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: